Rolf zag een ding

Karten heeft een speciaal plekje in het hart van Rolf Hut en zijn vrouw. Maar wel een plekje met een zwart randje.

‘Pappa, kan dat ook in het echt?’ Luuk drukt op de knop van de Nintendo Switch en Mario vuurt een rood schildpaddenschild af dat vanaf de kart waar Mario in zit op zoek gaat naar degene die voor hem rijdt. ‘Rode schilden die automatisch andere mensen zoeken en ze uitschakelen?’ ‘Nee, pappa! Karten! Kan dat echt?’

Als aard­wetenschapper begaan met het klimaat voelt het niet goed om in een benzine verbrandende auto of kart te ­zitten

Luuk is opgegroeid met Mario Kart, het computerspel waarin de figuren uit andere populaire Nintendospellen samenkomen om een potje te racen in karts. Mijn vrouw en ik hebben elkaar ontmoet tijdens een bedrijfsuitje, u raadt het al, op de kartbaan. Karten heeft dus een speciaal plekje in ons hart. 

Maar wel een plekje met een zwart randje. Als aard­wetenschapper begaan met het klimaat voelt het niet goed om in een benzine verbrandende auto of kart te ­zitten. Dubbele gevoelens dus toen mijn vrouw zei dat ze een kartbaan had gevonden waar Luuk met zijn zes jaar een beginnersrondje mag rijden.

Die dubbele gevoelens zijn echter in één keer weg ­wanneer we daadwerkelijk bij Hezemans Karting binnen­stappen: geen benzinedampen, geen ronkende motor­geluiden. Alleen maar het zachte gezoem van elektro­­­motoren. Wow! Ik ben een paar jaar niet naar een kartbaan geweest en opeens is alles elektrisch! 

Elektromotoren kunnen flink snel optrekken en dus kun je er lekker sportief in rijden

Als er geen benzine in gaat maar stroom, kan er natuurlijk ook groene stroom in. Snel kijk ik op Google Earth. Nope, helaas: een groot, zwart dak. Terwijl Luuk zijn rondjes rijdt, confronteer ik de bedrijfsleider daarmee. Verbaasd kijkt hij naar het scherm van mijn telefoon. ‘Dat moet een oude satellietfoto zijn. Van de zomer is het hele dak vol gelegd met zonnepanelen. We leveren netto terug aan het net.’

Hezemans is niet de enige die voor elektrisch heeft ge­kozen. Steeds meer kartbanen maken de overstap. Naast het milieuaspect hebben de karts nog andere voordelen. Zoals mensen weten die weleens in een Tesla hebben gereden: elektromotoren kunnen flink snel optrekken en dus kun je er lekker sportief in rijden.

Omdat de elektrische karts draadloos in verbinding staan met de kartbaan, is bovendien centraal de maximumsnelheid in te stellen, zelfs tijdens een race. Precies dat zorgt ervoor dat het ­centrum zonder te hoeven investeren in aparte karts kan overschakelen naar een kinderrondje. 

Ik word hier echt blij van. Een industrie die bekendstaat om zijn petrolheads is door voortschrijdende technologie in staat zich om te vormen tot een voorbeeld van hoe je groen entertainment kan leveren. Het wachten is nu nog op het moment dat in de auto van Max Verstappen in ­minder dan 2 seconden een nieuwe ­accu in plaats van een volle tank benzine wordt gegooid.

Rolf Hut is universitair docent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver.

Foto: Hans de Lijser

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.