Als we straks het grootste deel van de energie uit duurzame bronnen halen, moeten we die opslaan. We willen immers ook stroom hebben als de wind niet waait en de zon niet schijnt. Maar hoe bewaar je elektriciteit het best?

Het wordt een enorme uitdaging om over te stappen naar duurzame energie. De markt keert als het ware om: hij gaat van vraaggestuurd naar aanbodgestuurd. Maar zelfs dan zijn er momenten dat er geen stroom wordt opgewekt, maar wel vraag is. Sterker nog: we gebruiken vooral energie als de zon niet schijnt.

En dan gaat de gaskraan ook nog dicht, waardoor het stoken elektrisch moet. Net als het autorijden. Dat soort elektrificatie leidt tot minder energieverbruik, maar meer vraag naar elektriciteit.

 

Batterij duur, waterstof ook

Er zijn gelukkig veel manieren om de energie op te slaan. Batterijen bijvoorbeeld: nu nog erg duur, maar ideaal om stroom op te slaan om de nacht door te komen. Voor langere termijn, bijvoorbeeld in de weinig zonnige Nederlandse winters, werkt het echter niet: batterijen lopen te snel leeg en hebben niet genoeg capaciteit.

Waterstof dan? Het omzetten van elektriciteit in het simpele molecuul is een verkwistend proces. Maar als er anders niks met de stroom wordt gedaan, is het wellicht een oplossing. Probleem: de machines om waterstof te maken met elektriciteit zijn nu nog te klein en te duur.

Dit soort elektrolyzers gebruikt men nu al om waterstof te maken uit (groene) elektriciteit.

En dan zijn er nog een heleboel andere technieken, die al dan niet in de kinderschoenen staan. Opslag in de accu van elektrische auto's. Waterstof omzetten in methaan of ammonium, zodat het beter transporteerbaar is. Warmtebatterijen. De lijst is eindeloos.

 

Chaotisch mozaïek

De energietransitie zal waarscijnlijk niet met één techniek voltooid worden. Alle beetjes helpen, en we moeten op internationaal, nationaal, regionaal en lokaal niveau opslag gaan regelen. Maar ook opwek en verbruik naast elkaar bouwen kan al helpen. Dit alles vraagt wel om een soort regie: de transitie moet geen chaotisch mozaïek worden van niet op elkaar aansluitende maatregelen. Om dat te regelen, helpen partijen als TNO gemeenten om orderlijk over te stappen.

Het complete verhaal lezen?

Wil je het complete verhaal lezen over de manieren om duurzame energie op te slaan in het meinummer van De Ingenieur? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.