Steunkousen aantrekken behoort tot de fysiek meest belastende werkzaamheden voor zorg­medewerkers. Met HelpSoq gaat dat nu met gemak in een vloeiende beweging.

In Nederland dragen tegen de vierhonderdduizend mensen steunkousen. Sommigen kunnen die zelf of met hulp van mantelzorgers aantrekken, anderen zijn afhankelijk van zorgmedewerkers. Die zijn veelal overwerkt en onderbetaald – en steeds moeilijker te krijgen.

‘Zij moeten op een ochtend soms wel vijftien patiënten langs die allemaal in bed liggen te wachten om eruit te kunnen’, vertelt Jean-Paul Toonen, een van de vijf Nederlandse ondernemers achter Helpsoq. ‘Ondanks de bestaande hulpmiddelen is het voor verzorgers belastend werk dat bovendien vaak onaangenaam is voor de patiënt. Een deel van hen heeft pijnlijke benen met open wonden waar de kous bij het aantrekken langs schuurt.’
 


Oplossing

‘Mijn collega Harpert Wouters liep met zijn eigen vader ook tegen deze problemen aan. Hij vond het ronduit bizar dat er geen oplossing voor dit repeterend werk bestond. Drie jaar geleden begon hij aan de ontwikkeling van een oplossing in samenwerking met ontwerpbureau NPK uit Leiden’, aldus Toonen.

HelpSoq bevat een elektromotor die rondom zes transportwielen en zes wormwielen aandrijft. Daar overheen ligt een tweedelige, afneembare kunststof ring waar de steunkous met de opening overheen wordt geschoven. De transportwielen trekken de kous vervolgens naar beneden en de worm­wielen vouwen de kous in ongeveer twintig seconden met volledig gelijkmatige drukverdeling over de ring heen.


Grote behoefte

Bij het afnemen van de ring is de positie van de hiel van de steunkous duidelijk zichtbaar. Door de ring vanaf de voet over het been heen te trekken, wikkelt de steunkous helemaal gelijkmatig af en ligt meteen goed op z’n plek. De ring hoeft het been daarbij niet aan te raken en is eenvoudig in twee delen van het been te verwijderen.

Dat HelpSoq in een grote behoefte voorziet, blijkt wel uit het feit dat HelpSoq zowel de vakjury- als de publieksprijs won van de Nationale Zorg­innovatieprijs 2022. Begin april heeft kunststofspuitgietbedrijf VDL Parree de eerste 150 exemplaren geproduceerd. Deze zijn geleverd aan een tiental thuiszorginstellingen voor een proefproject om uitval van zorgmedewerkers door fysieke overbelasting te voorkomen.


Internationale uitrol

De thuiszorginstellingen vragen elk een thuiszittende medewerker of hij of zij met de hulp van HelpSoq terug aan het werk wil gaan, waardoor ze ’s ochtends veel relaxter kunnen werken. Tien apparaten worden daarvoor bij individuele ­patiënten thuis geplaatst en blijven eigendom van de instelling.

‘Op basis van de gebruikerservaring kunnen we waar nodig aanpassingen doen, waarna in het najaar de tweede lichting wordt geproduceerd’, zegt Toonen. ‘We verwachten in Nederland op jaarbasis tienduizend apparaten af te kunnen zetten. Daarna volgt de internationale uitrol.’


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Helpsoq

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.