Verschillende ondergronden en omstandigheden vragen om verschillend schoeisel. Nieuw zijn schoenen met actieve luchtvering waarvan op ieder gewenst moment de zacht- of hardheid valt in te stellen.

De door het Italiaanse bedrijf Wahu ontwikkelde schoenen zijn voorzien van een kleine elektrische luchtcompressor in de zool. Via een app kun je de luchtkamers in de zolen oppompen van nul tot maximaal 2,5 bar. Tijdens het oppompen duwen de luchtkamers de brede noppen op de schoenzool verder naar buiten.


Van nul tot 2,5 bar

Bij nul bar is de schoenzool tamelijk zacht. Hierdoor voelt de schoen comfortabel aan, biedt die meer contact met de ondergrond en kan de drager de voeten goed afzetten. ­­

Bij 2,5 bar staan de noppen helemaal naar buiten voor maximale vering, grip en ondersteuning. De schoenen voelen stugger aan, maar zijn daardoor beter geschikt voor bijvoorbeeld lang staan of lange afstanden lopen.Schoenzool met druksensoren

In de schoenzool zitten druksensoren, acceleratiemeters en gyroscopische sensoren die de activiteiten van de drager meten en met behulp van kunstmatige intelligentie feedback geven voor optimale prestaties. De sneakers maken via Bluetooth Low Energy (BLE) contact met de bijbehorende app.

De luchtpomp, sensoren en de BLE-module werken op een batterij die gemiddeld veertien uur meegaat, of twintig veranderingen van instellingen. Valt de batterij uit, dan kun je uiteraard gewoon blijven doorlopen alsof je gewone schoenen aanhebt. De batterij kan draadloos worden opgeladen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Wahu

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.