Kampeerders die graag ­basic maar toch met enig comfort op vakantie gaan, kunnen kiezen voor een mini­caravan. Een opvallende nieuwkomer is de compacte Mohican van het Turkse bedrijf Hotomobil.

De Mohican zit niet in het reguliere caravansegment. Ten eerste is er dankzij het lage gewicht van vierhonderd kilogram geen grote, zware auto nodig om de Mohican te trekken. Iedere auto met een trekhaak is geschikt, meer dan rijbewijs B is niet nodig.

Ten tweede zijn dankzij de compacte afmetingen vrijwel alle vakantiebestemmingen te bereiken. De Mohican is slechts 3,5 meter lang, 1,85 meter breed en 1,65 meter hoog. 


Uitschuifbare keuken

Hotomobil wist de lengte, in vergelijking met andere minicaravans, te beperken dankzij een uitschuifbare keuken. Deze is geheel in het interieur geïntegreerd en bevindt zich boven het voeteneinde van het bed.

Nadeel hiervan is dat bij het slapen de voeten onder het keukenblok liggen. Koken gebeurt dan ook niet binnen, maar vanaf de achterkant door het keukenblokje met aanrechtblad, gootsteen en kookstel naar buiten te schuiven.


Royaal tweepersoonsbed

Binnen is eigenlijk alleen ruimte om te slapen. Daarvoor bevat het een nog relatief royaal tweepersoonsbed van 195 bij 135 centimeter. De caravan is toegankelijk via een kleine deur in de zijkant, heeft ramen aan de zijkanten en optioneel is een dakraam leverbaar.

De Mohican is standaard uitgerust met een batterij van twaalf volt en vijftig ampère-uur, ledverlichting en een watertank van 45 liter. 

Naar keuze is een twee keer zo zware batterij leverbaar, evenals opties als pv-panelen, een daktent en een buiten­douche en -toilet. 


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Hotomobil

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.