Anoniem en ongevolgd internetten of emailen gebeurt nu vaak met de TOR-browser. Maar die is op cruciale punten onveilig en laat steeds vaker een lek zien. Gelukkig werkt de vader van anoniem internet aan een opvolger, samen met de Radbouduniversiteit Nijmegen. Hun methode kan niet gekraakt worden. Toch willen de makers een achterdeur inbouwen voor wanneer criminelen de dienst gebruiken.

De suggestie van een achterdeur voor de autoriteiten was meteen controversieel toen David Chaum hem opperde. De hele internetwereld ontplofte in ongeloof, want in de kerk van privacypriesters is een achterdeur heiligschennis. Niet ten onrechte - een crimineel in het ene land kan een held zijn in het andere.

De opvolger van Tor heet cMix en gebruikt een totaal andere techniek. Waar Tor gebruikmaakt van willekeurige 'routes' die een geheim bericht aflegt over het schaduwinternet, maakt cMix gebruik van servers, opslagplekken in datacentra. Die centra moeten in landen staan met een goede privacywetgeving, zodat overheden niet zomaar kunnen inbreken en de berichten buitmaken.

Een verzonden bericht gaat via de servers een heleboel versleutelingen door en wisselt verschillende keren van serverlocatie. Daardoor raakt iemand die het bericht probeert te volgen de weg kwijt en komt het bericht ongezien aan.

In de Ingenieur van juli een uitgebreid stuk over het ontstaan en de werking van cMix, en waarom het beter werkt dan Tor. Ook via

Download hier de afbeelding van Tor en cMix.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.