Na een uurtje de rivier afzakken is er altijd vervoer nodig om kajaks weer naar het beginpunt te brengen. Behalve met de Pontos-kajak, een boot die opvouwbaar is tot een pakketje ter grootte van een tweepersoonstent.

Adam Mulsow uit Texas dagdroomde in zijn vrije tijd altijd al over kleine voertuigen en uitvindingen. Als fervent fietser, wandelaar en kajakker wist hij gelijk dat hij met het idee van een opvouwbare kajak een uitvinding te pakken had. Vier jaar lang werkte hij in de weekenden en avonduren aan de ontwikkeling ervan. 


Lichtgewicht

Met een gewicht van iets meer dan drie kilogram is het de lichtste vouwbare kajak tot nu toe. De kajak bestaat uit een frame van koolstofvezels die als tentstokken in elkaar schuiven.

Een elastische, waterdichte doek van nylon, gebonden met thermoplastisch polyurethaan (TPU), omhult het carbon frame en kan tegen een stootje. Heet strijkijzer

Het is geen wildwaterkajak, benadrukt Mulsow: ‘Ga niet met de kajak door een stroomversnelling.’ Mocht er toch een gat in het textiel komen, dan is er wat extra textiel bijgeleverd om het later met een heet strijkijzer te dichten. Onderweg zijn kleine gaatjes al met een stuk waterdichte tape te repareren.

Volgens gebruikers is de kajak gemakkelijk in elkaar te zetten: ‘Wanneer je een tent kunt opzetten, kun je ook een kajak bouwen.’


Productie in volle gang

De peddel moeten gebruikers er los bijkopen. Vaak hebben kajakkers die al, laat Mulsow weten, en ook bestaan er al geweldige lichtgewicht, opvouwbare peddels. 

Via het crowdfundingsplatform Indiegogo haalde Mulsow financiering binnen voor de productie van 175 kajaks.

Die productie is in juni en juli in volle gang. Eind augustus zullen die kajaks worden verkocht voor 536 euro per stuk.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Pontos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.