Eureka

IKEA wil mensen stimuleren om zuiniger met water om te gaan. In samenwerking met het bedrijf Altered ontwikkelde de Zweedse meubelgigant daarom Misteln, een waterbesparend opzetstuk voor ­kranen.

Hét grote probleem bij waterverspilling in de westerse wereld is dat water hier goedkoop en ogenschijnlijk onbeperkt uit de kraan stroomt. Dat maakt het moeilijk om oude gewoontes van waterverbruik af te leren, denkt Johan Nihlén MSc, ­oprichter van Altered. De kraan een mi­nuutje laten lopen kost echter al snel zo’n 12 l water. Nihlén bedacht daarom een opzetstuk voor kranen, Misteln, dat de doorstroming vermindert en de waterstraal meer spreidt.
 

Verstuiven of sproeien

Misteln heeft twee standen. De ene stand verstuift het water, waardoor je ­bijvoorbeeld gewoon je handen kunt wassen en tegelijk tot 90 % water bespaart.

In de tweede stand wordt het water uit de kraan gesproeid. Er komt dan iets meer water uit de kraan, wat bijvoorbeeld handig is bij het tandenpoetsen, maar de waterbesparing ligt nog steeds rond de 85 %.
 

Adapter voor de meeste kranen

Kort nadat er een crowdfundingcampaigne was gelanceerd, belde IKEA. Dit leidde tot een samenwerking om het opzetstuk door te ontwikkelen voor ­gebruik op alle IKEA-kranen. Met een adapter past de Misteln bovendien op de meeste kranen van andere merken.

De meubelgigant is van plan om Misteln vanaf 2019 in ­alle vestigingen wereldwijd te gaan verkopen voor ongeveer ­5 euro.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.