Column

‘Voorsprong door techniek.’ Echt waar?, vraagt redacteur Jim Heirbaut zich af. Dit keer over een spannende zeiltocht.


Met een verdwenen duikboot die dagenlang het nieuws domineerde en orka’s die kleine zeilboten lastigvielen, was eind juni misschien niet het meest gelukkige moment voor mijn broer om te beginnen aan een solozeiltocht naar Noorwegen. Zeker niet voor de gemoedsrust van mijn ouders.

Op verschillende plekken, ook in de Noordzee, meldden zeilers in juni dat ze door orka’s waren aangevallen. De dieren beukten meestal tegen het roer van de betreffende zeilboot, wat in sommige gevallen het vaartuig onklaar maakte. Gek genoeg hielden veel van deze dieren er na een paar beuken weer mee op, wat sommige biologen deed vermoeden dat het een vorm van spelen was.

Maar dan nog, een beukende orka is niet wat mijn broer in gedachten had toen hij een sabbatical van zijn werk plande om een grote zeilreis te ondernemen. Met zijn elf meter lange zeiljacht zou hij van Zeeland naar Noorwegen varen, waar zijn vrouw aan boord zou stappen om mee terug te varen.

Wanneer u dit leest, is hij misschien al aangekomen aan de Noorse zuidkust, er zitten nu eenmaal twee weken tussen het schrijven van deze column en het bezorgen van dit blad.

Het kan echter net zo goed zijn dat mijn broer naar Engeland is gevaren. De winden op de Noordzee laten zich niet voorspellen, hoewel ze meestal uit westelijke of zuidwestelijke richting waaien. Als er wekenlang een ongunstige wind waait, dan valt Plan Noorwegen in het water, dat is de charme van zeilen.

Voor de thuisblijvers houdt mijn broer een blog bij, met zo af en toe een berichtje over waar hij zich op dat moment bevindt. Geruststellend voor mijn ouders en, oké ik geef het toe, ook wel voor mijzelf.

Nog verder inzoomen op zijn zeilreis kunnen we via de website marinetraffic.com, die in realtime de locatie laat zien van zijn zeilboot.

 

Screenshot: marinetraffic.com


Op een fascinerende landkaart tref je duizenden door elkaar krioelende schepen aan. Een transponder op mijn broers zeilboot stuurt elke paar minuten de locatie door en zo zagen we hem op dag 1 de haven van Vlissingen verlaten, de steven draaien en de Westerschelde op gaan en van daaruit de Noordzee op. Alsof je er zelf bij bent.

Het was nog even billenknijpen toen hij de drukke vaargeul voor Rotterdam moest oversteken – bootje van elf meter versus vrachtschepen van tweehonderd meter lang! – maar hij weet gelukkig wat hij doet. Hij is trouwens ook niet de eerste zeiler die een dergelijke tocht onderneemt. Veruit de meesten komen gezond weer terug.

Laten we maar blij zijn dat hij tenminste niet in een ongecertificeerde duikboot van dubieus materiaal zit. En vooralsnog heeft hij ook nog geen orka gezien.

 

Openingsfoto: gianluca op Pixabay

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.