Wonder Bee & Bee in Zuid-Italië is de eerste plek waar gasten een nacht kunnen doorbrengen onder het gezoem van één miljoen bijen. De initiatiefnemers willen zo de bij in het zonnetje zetten.

Wie het platteland van Zuid-Italië nog niet rustgevend genoeg vindt, kan een nachtje doorbrengen in de olijfboomgaard van imker Rocco Filomeno. Daar staat sinds april een huisje van spar en berkenhout met twee bedden en negen bijenkorven die samen één miljoen werk­bijen bevatten.


Bijentherapie 

Filomeno wil met het huis meer bewustzijn creëren voor de bij en voor bijentherapie. Het gezoem en de geur van bijen kan een geruststellend effect hebben. In Slovenië trekken mensen met stressvolle beroepen, zoals brandweerlieden, en onrustige kinderen zich wel vaker terug op een bed of hangmat om tussen de bijen tot rust te komen. 

In plaats van een prefab huis te plaatsen vroeg Filomeno ontwerper Davide Tagliabue om een hedendaags ontwerp te maken om zo een groter publiek te bereiken. Tagliabue bouwde het huis samen met zijn collega Mariella Gentile en zeventien lokale vrijwilligers. Inmiddels heeft hij al meerdere aanvragen gekregen voor het ontwerp van grotere bijenhuizen.


Korf van glas

Omdat in de olijfboomgaard al een schuurtje aan­wezig was met toilet, bleek het bijenhuis ook geschikt om in te overnachten. Vanaf het bed zien de gasten de bijen af en aan vliegen in de grootste bijenkorf van glas, midden in het plafond. Buiten aan de wanden bevinden zich meerdere kleinere bijenkorven die bijdragen aan het gezoem. Douchen kan onder een campingdouche aan een olijfboom. Aan het ontbijt is gedacht: ricotta met aardbeien, koekjes en natuurlijk honing van het huis.

Tot de herfst is de bijenkorf voor een eerste proefperiode te huur via Airbnb voor ongeveer 150 euro per nacht voor twee personen. De opbrengsten gaan naar de lokale organisatie Wonder Grottole die zich inzet voor de bescherming van de bij.


Tekst: SIja van de Beukel
Foto's: Wonder Bee & Bee

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.