Een pakketbezorgvliegtuigje van DHL heeft met succes geheel autonoom een pakket afgeleverd aan een bezorgstation in de Beierse Alpen.

DHL wil serieus werk maken met de bezorging van pakketjes met de hulp van drones of kleine vliegtuigen. Leidend concept is dat bij het distributiecentrum opdracht wordt gegeven om een bepaald pakket via de lucht te bezorgen door een volledig autonoom vliegend toestel. Op de plek van bestemming is er een speciaal station waar de drone of het vliegtuigje zijn pakket achterlaat en de geadresseerde het pakket kan ophalen.

Met de tests, die plaatsvonden van januari tot en maart van dit jaar in de Beierse Alpen bij het dorp Reit im Winkl heeft DHL aangetoond dat dit concept werkt: het bedrijf beschikt inmiddels over autonoom vliegende toestellen, en er is een afhaalstation ontwikkeld. Deze week maakte DHL het testresultaat met de Parcelcopter bekend.


Wentelvleugel

Het vliegtuigje, de DHL Parcelcopter 3.0, is een zogeheten tiltwing: het kan zijn vleugels 90° wentelen. Daardoor kan het als een helikopter stijgen en landen en eenmaal in de lucht vliegen als een vliegtuig. De Parcelcopter heeft een spanwijdte van 2,2 m, weegt zo’n 12 kg en kan een pakket tot 2 kg meenemen. Hij moest een afstand van 8,3 km afleggen met een hoogteverschil van 500 m. Het vliegtuigje deed daar acht minuten over, met de auto duurt dat in de winter al gauw een half uur. De Parcelcopter moest niet alleen tussen de bergen manoeuvreren, maar had tijdens de tests ook te maken met wisselende weersomstandigheden.  

Een eerdere versie van de Parcelcopter was een drone die 12 km boven zee heeft gevlogen zonder hoogteverschil.


Bezorgstation

Het bezorgstation is met een pincode te openen om een pakket af te leveren of op te halen. Aan de grootte en gewicht van het pakket zijn wel stringente eisen verbonden, want het wordt geheel automatisch in het laadruim van de Parcelkopter gebracht of eruit gehaald.

De test verliep volgens DHL succesvol, zodat er nu kan worden gewerkt aan tests op andere locaties. Vooralsnog denkt het bedrijf aan bezorging op lastig te bereiken of geïsoleerd gelegen locaties.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.