Eureka

Het is de droom van elke bankhanger: een koelkast die komt aanrijden wanneer je een biertje of een snack wil. Panasonic laat die droom mogelijk in vervulling gaan.

Het Japanse elektronicaconcern toonde onlangs een prototype van de Movable Fridge die op stemcommando het huis doorkruist om gekoelde producten bij de bank of eettafel af te leveren.

De blokvormige koelkast vervult zijn basistaak, het koelen van etenswaren, gewoon stilletjes onder het aanrecht. Wanneer zijn eigenaar iets nodig heeft maar niet op wil staan, kan hij de koelkast roepen. De Movable Fridge bepaalt de locatie van de stem en komt vervolgens onder het aanrecht vandaan kruipen.
 

Optimaal pad

De koelkast is voorzien van sensoren om de ruimte mee te verkennen en een digitale kaart te creëren. Op basis daarvan wordt het optimale pad bepaalt.

Sensoren voorkomen dat de koelkast tijdens het rijden ergens tegenaan knalt. De vastgelegde route wordt ook steeds geüpdatet als er nieuwe obstakels worden gedetecteerd. Nadat hij z’n taak heeft vervuld, rijdt de koelkast terug naar z’n plekje onder het aanrecht, waar de accu wordt bijgeladen voor de volgende rit.
 

Lui genoeg?

Panasonic laat nog weinig los over of en wanneer de Movable Fridge in productie gaat. Het bedrijf wil vermoedelijk eerst inschatten of de mensheid werkelijk zo lui wordt dat zelfs een paar meter naar de koelkast afleggen te veel is.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.