Eureka

Grote parkeergarages kunnen een bron van ergernis zijn. Heb je na lang zoeken eindelijk een plekje gevonden, dan kan dat zomaar worden geblokkeerd door een scheefstaande auto. Of je moet een enorm eind lopen van je parkeerplek naar je bestemming. Stanley Robotics ontwikkelde voor dat alles een oplossing: parkeer­robot Stan. Mensen kunnen hun auto gewoon afgeven bij de ingang van het parkeerterrein of de parkeergarage en Stan doet de rest.

Stan is een elektrisch aangedreven, autonoom rijdend platform. Nadat de bezoeker zijn auto in een speciale cabine heeft geplaatst, maakt het systeem een scan van de auto om te bepalen waar de wielen zitten. Vervolgens schuift het platform onder de auto en wordt deze met speciale klemmen aan de wielen opgetild. Stan kan nu naar een vrij parkeervak rijden en de auto daar keurig netjes in zetten.
 

Eén robot per vierhonderd voertuigen

Het systeem levert de meeste voordelen op bij langdurig parkeren, bijvoorbeeld bij luchthavens. Ruimte­gebruik wordt namelijk geoptimaliseerd met een boekings­systeem. Mensen die willen parkeren, kunnen vooraf aan de hand van hun vluchttijden een parkeerplaats reserveren. Het automatische systeem berekent dan hoe de auto’s optimaal zijn te rangschikken. Tot maximaal vijf auto’s worden direct achter elkaar geparkeerd.

Volgens Stanley Robotics is het systeem vrij eenvoudig te implementeren voor een standaardparkeergarage of -parkeerterrein. Daarvoor is slechts één parkeerrobot per vierhonderd voertuigen nodig. Om erachter te komen hoe goed dit in de praktijk werkt, wordt Stan momenteel getest bij het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.