Eureka

Het Duitse Fraunhofer IML ontwikkelde een tweewielige, zelfbalancerende robot voor allerlei toepassingen. De evoBOT is snel en wendbaar en kan autonoom objecten oppakken en wegbrengen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Eenvoudig basisontwerp

De kracht van de evoBOT ligt in het eenvoudige basisontwerp. Dat bestaat uit een compacte, cilindervormige module die alle aandrijf- en balanceertechniek bevat en waaraan vier ‘ledematen’ draaibaar zijn opgehangen.

Dat zijn twee ‘benen’ met onderaan elk een elektrisch aangedreven wiel en twee ‘armen’ met ronde grijpers. Zolang de robot niets draagt, liggen de armen weggevouwen langs de benen.





Robot rijdt en tilt autonoom

De robot kan autonoom naar een object toerijden, de armen naar voren draaien en vervolgens de grijpers naar binnen toe bewegen. Hierdoor wordt voldoende druk gezet om het object op te pakken en ermee weg te rijden.

Tijdens het rijden houdt de evoBOT zichzelf dynamisch stabiel door met draai- en kantelbewegingen van benen en armen het zwaartepunt in het midden te houden. Hierdoor kan de robot ook goed over oneffen terrein en hellingen rijden.


Persoonlijke robotassistent

Onbeladen haalt de evoBOT een maximumsnelheid van tien meter per seconde.

De toepassingsmogelijkheden lopen uiteen van gebruik in distributiecentra, laadplatforms voor vrachtwagens en afhandeling van koffers op luchthavens tot het assisteren in de zorg en als persoonlijke assistent in en rond huis.

Denk in het laatste geval aan het oppakken en aanreiken van zware kratten of dozen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Fraunhofer IML/Michael Nauhaus

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.