Eureka

Zo’n 20 tot 30 % van alle patiënten houdt zich niet aan het behandelingsschema. En dat is kwalijk, want ­onder- of over­dosering of vroegtijdig stoppen met ­medicatie kan leiden tot allerlei klachten, ziekenhuisopnames en in het ergste ­geval tot de dood. De Amerikaanse ontwerpers van Pillsy hopen daar verandering in te brengen met een intelligent pillendoosje.

In tegenstelling tot andere, vaak vrij grote pillendispensers die medicijngebruik bijhouden, heeft Pillsy dezelfde vorm en afmetingen als een klassieke ronde pillencontainer. Het doosje is verkrijgbaar met een kinderveilige sluiting of met een gewone draaidop. Nadat het doosje is gevuld met pillen, kan via de bijbehorende app op de smartphone de dosering worden ingesteld.


Knipperende en piepende dop

De app communiceert draadloos via Blue­tooth met de dop op het pillendoosje. Wanneer het tijd is om de volgende pil in te nemen, begint de dop te knipperen en te piepen.

De app stuurt eveneens een herinnering, ook wanneer de gebruiker een pil mist op het juiste tijdstip. Als de gebruiker de pillen niet in de buurt heeft, kan de app opnieuw een bericht sturen als er weer via Bluetooth verbinding wordt gemaakt met het pillendoosje.

Wanneer de dop open en dicht wordt ­gedraaid, registreert Pillsy dit als een ­pilinname. Ook houdt het doosje bij ­hoeveel pillen zijn ingenomen en op welke momenten. Via de app is de ­geschiedenis van het medicijngebruik ­in te zien.


Pillen bestellen

Draait de gebruiker de dop los terwijl hij al een pil heeft ingenomen binnen de ­ingestelde tijdsperiode, dan waarschuwt Pillsy . Verder houdt het doosje bij hoeveel pillen er over zijn, zodat de gebruiker zonodig via de app nieuwe kan bestellen.

Als de dosering eenmaal is ingesteld, dan werkt Pillsy in de basis autonoom voor gebruikers die zelf niet over een smartphone beschikken. Mensen die voor familieleden of vrienden het medicijn­gebruik willen bijhouden, moeten dan wel een smartphone in huis plaatsen die via Bluetooth verbinding kan maken met het pillendoosje.


Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.