recensie

Alvy Ray Smith, pionier op het gebied van computer­animaties, maakte naam als ­medeoprichter van het film­productiebedrijf Pixar. Met het boek A Biography of the Pixel stort hij zich op het ­onzichtbare.

Of het nu om een houtskooltekening op een grotwand ging of om een zeventiende­-eeuws stilleven van olieverf op papier: een afbeelding bestond nooit los van het medium waarop de kunstenaar die had aangebracht. Wie Leonardo da Vinci's ‘Het laatste avondmaal’ wilde zien, moest naar Milaan, of ge­noegen nemen met een slap aftreksel.


Nieuw, digitaal medium

In de loop van de negentiende eeuw veranderde dat door de opkomst van fotografie, film en later televisie. Maar de grote revolutie volgde aan het eind van de vorige eeuw.

Een nieuw, digitaal medium verving vrijwel alle analoge media: de bit. In de vorm van pixels veroverde dit nieuwe medium de wereld. Analoge media waren ineens alleen nog in het museum en op de kleuterschool te vinden.


Pixar en Lucasfilm

‘Het schilderij werd bevrijd van zijn canvas’, schrijft Alvy Ray Smith in A Biography of the Pixel, een diepgravende studie naar de achtergrond van die omwenteling. 

Dat juist Smith met dit boek op de proppen komt, mag geen verrassing heten. De inmiddels 77-jarige elektrotechnicus speelde een hoofdrol in de ontwikkeling van digitale animatiefilms. Zo was hij medeoprichter van Pixar, dat filmgeschiedenis schreef met de productie van onder meer Toy Story. Bovendien was hij in de jaren tachtig directeur van de afdeling computergraphics bij Lucasfilm.

 

Diepgaand abstract concept

Het bijzondere van het nieuwe medium, schrijft Smith, is dat je het niet kunt zien. Bits zijn immers onzichtbaar en dat verandert niet door ze te bundelen in een pixel.

Verwar pixels ook vooral niet met die talrijke kleurvakjes waaruit een afbeelding op een beeldscherm bestaat: dat zijn beeldelementen, doceert de auteur.

‘De pixel is een diepgaand abstract concept dat onze moderne mediasamenleving samenbindt’, schrijft Smith. ‘We zwemmen in een oceaan van pixels. Ik draag er altijd miljarden bij me en u vermoedelijk ook’ – op onze mobiele telefoon. 


Overtuigende lofzang

Smiths heeft van zijn doorwrochte studie naar de pixel een overtuigende lofzang gemaakt. Al had ik eerlijk gezegd liever een gedrukt exemplaar in mijn handen gehad: bijna zeshonderd pagina’s lezen via de pixels in een pdf-versie blijft toch behelpen. 
 

A Biography of the Pixel 
Alvy Ray Smith | 560 Blz. | € 32,68


Vrijdag 10 september is de officiële boekpresentatie, waarin Smith uitvoerig het woord zal doen. De presentatie is te volgen via YouTube


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.