Het Ocean Cleanup Project, dat de 19-jarige Nederlandse student Boyan Slat bedacht, is haalbaar. Dat is de conclusie van het haalbaarheidsrapport dat vandaag verscheen.


Prototype van de opruimarm (de gele buis), die de oceaan moet schoonvegen.

Slat bedacht vorig jaar een manier om de almaar groeiende plastic soep - een agglomeratie van drijvend plastic afval op verschillende plekken in de oceanen - op te ruimen. Door een boot met twee enorme armen op strategische punten neer te leggen, zorgen oceaanstromen en wind ervoor dat al het plastic langzaam in de armen van de opruimboot gedreven wordt. De oplossing leek ideaal: het kost weinig energie omdat het gebruik maakt van de natuur, en lost snel één van de grotere milieuproblemen van de wereld op.

Of het idee ook haalbaar was, was vorig jaar nog onduidelijk. Na een jaar puzzelen, testen en rekenen hebben meer dan 100 experts - veelal vrijwillig - bekeken hoe realistisch het Cleanup Project is. De conclusie: het kan. Als de opruimboot gebouwd wordt met armen van 100 kilometer lang, kan na tien jaar 42 procent van het plastic in de Noord-Pacifische golfstroomgebieden weg zijn. Daar hangt wel een prijskaartje aan: 317 miljoen euro, wat omgerekend neerkomt op meer dan vier euro per kilo opgeruimd plastic.

Slat is na de bekendmaking meteen begonnen met geld ophalen: op de website van het project wil hij in 100 dagen 2 miljoen euro ophalen om te beginnen met het realiseren van zijn ambitieuze schoonmaakactie.  

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.