The Ocean Cleanup heeft zijn eerste proef met het opvissen van plastic uit de oceaan voortijdig moeten staken nadat er een breuk was ontstaan in een van de armen van de plasticvanger. Boyan Slat, de bedenker van het systeem, maakte dat kort voor de jaarwisseling bekend. 

Read this article in English

De breuk kwam afgelopen zaterdag aan het licht. Bij een routine-inspectie van het systeem ontdekten medewerkers van The Ocean Cleanup dat van een van de armen een stuk van 18 m lang was afgebroken. De oorzaak wordt nog nader onderzocht, maar vermoedelijk gaat het om materiaalmoeheid in een van de drijvers, stelt het bedrijf in een persbericht.

Het afgebroken stuk drijft nog en vormt geen gevaar voor de scheepvaart of voor het milieu. Doordat er een aantal zenders en sensoren op zitten, is toch besloten de proef voortijdig af te blazen en terug te keren naar de haven zodra het weer dat toelaat.
 

Een grafische weergave van de plasticvanger, met linksboven in rood de plek van de breuk. 

U-vorm

Na jaren van onderzoek en fondsenwerving ging afgelopen oktober het eerste 'echte', zeeklare exemplaar van de plasticbarrière de zee op (lees ook: 'Groen licht voor Ocean Cleanup'). Na verschillende herontwerpen voer begin oktober een 600 m lange buis de haven van San Francisco uit.

Onder de buis hangen flappen, die in het midden langer zijn dan aan de rand. Daardoor zou het gevaarte zich op de open oceaan in een u-vorm buigen en net iets sneller bewegen dan het drijvende plastic.

Afgelopen maand bleek het systeem weliswaar plastic te vangen, maar dat dreef er vervolgens net zo makkelijk weer uit (lees ook: 'Problemen voor plasticvanger op oceaan'). De wind had mogelijk meer invloed op de uiteinden van de buis dan gedacht, waardoor het systeem ging schommelen en snelheid verloor. Ook kan het zijn dat de U-vorm trillingen in het water veroorzaakte waardoor het plastic een zetje kreeg, weg van de barrière.
 

Nog dit jaar operationeel?

Slat liet weten teleurgesteld te zijn door de nieuwe tegenslag. 'Maar we beseffen dat tegenslagen onvermijdelijk zijn wanneer je nieuwe technologie zo snel uitrolt.' Terug in de haven zal niet alleen de breuk worden hersteld, maar worden ook aanpassingen gedaan die het vasthouden van het plastic moeten vergemakkelijken. 

De afgelopen weken heeft The Ocean Cleanup 2000 kg plastic uit de Great Pacific Garbage Patch gevist. Als het systeem eenmaal goed werkt, zal het naar verwachting wekelijks 1000 kg plastic opvissen. Slat gaat er nog altijd van uit dat het zal lukken het systeem nog dit jaar volledig operationeel te maken.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.