Een nieuwe pleister kan van elk lichaamsdeel een touchscreen maken dat net zo gevoelig is als het scherm van je telefoon. En het is met meerdere vingers te besturen.

Read this article in English

Stel je voor: je zit in de auto en de telefoon gaat. Zomaar opnemen is verboden, maar zelfs op 'accepteren' drukken is eigenlijk al onveilig. Je moet immers kijken waar het knopje zit en die halve seconde afleiding kan net gevaarlijk zijn.

Maar stel nou dat je je telefoon zou kunnen opnemen door kort achter je oor te krabbelen? Dat wordt mogelijk met een nieuw soort pleister, ontworpen door wetenschappers van de Duitse Universität des Saarlandes. Zij maakten een patch die zich net zo gedraagt als het touchscreen van je telefoon, maar op het lichaam past. Op die manier kan elk lichaamsdeel een touchscreen worden.
 

Intuïtief

Zo'n touchscreen kan handig zijn omdat mensen precies weten wat waar op hun lichaam zit. Het bedienen van een touch-interface via een patch op je lichaam gaat dan ook veel intuïtiever dan wanneer je een scherm gebruikt. Tot nu toe waren deze lichaamssensoren echter vrij beperkt: ze konden niet omgaan met subtiele aanrakingen of bewegingen van meerdere vingers tegelijk.

Daar komt nu verandering in. De nieuwe Duitse patch is in elke vorm te maken en heeft twee lagen elektroden. Die elektrodenlagen liggen op elkaar en vormen zo een raster. Een sensor meet de capaciteit van het raster die verandert zodra iemand dat raster aanraakt. Dezelfde techniek zit onder het glas van een smartphone, maar is nu dus toegepast op een flexibele sticker.
 

Geprint

Het bleek niet eenvoudig om zo'n raster in elke willekeurige vorm te maken. De onderzoekers moesten ontwerpsoftware bouwen die het elektrodennetwerk berekent aan de hand van de gewenste vorm. Een (3D-)printer maakt vervolgens het raster.

Als eerste toepassing maakten de onderzoekers een lapje voor achter het oor. Door omhoog of omlaag te swipen, pas je het volume aan van de muziek die je luistert, door naar links of rechts te swipen, kies je het vorige of het volgende nummer.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.