Recensie

Een bedrijf runnen, zuinig zijn op de wereld en tóch serieus geld verdienen. Hoe doe je dat? Daarover gaat de podcastserie Goed geld verdienen, waarin de makers ongemakkelijke onderwerpen niet uit de weg gaan.

Nog even de oude economie beschouwd: we halen grondstoffen uit de aarde, zetten die om in producten en verkopen ze voor goed geld aan consumenten of andere bedrijven. Is het apparaat, kledingstuk of vervoermiddel stuk? Geen probleem, gooi het weg en koop een nieuwe.

Dat deze lineaire economie haar beste tijd heeft gehad, daarover zijn de meeste mensen het inmiddels wel eens.
 

Goed voor klimaat, leefomgeving en de toekomst

Maar hoe richt je een economie in die goed draait, die mensen werk geeft, waar ondernemers aan verdienen en die toch goed is voor het klimaat, onze leefomgeving en voor de toekomst van onze kinderen? En hoe laat je je bedrijf groeien zonder dat je ecologisch voetafdruk meegroeit?
 

Ongemakkelijke onderwerpen

Voorwaar geen gemakkelijke vragen. Duurzaamheidsonderzoeker bij de Rabobank Daniël Poolen en Sabine Biesheuvel, medeoprichter en directeur van BlueCity (een verzamelgebouw voor ondernemers in de circulaire economie) gaan echter de ongemakkelijke onderwerpen in hun podcast niet uit de weg.

In zeven afleveringen praten zij met pionierende ondernemers uit Rotterdam en omgeving die het gewoon al deden: ondernemen met oog voor duurzaamheid.
 

Oesterzwammen en sinaasappelpulp

Zo krijgen ze een ondernemer aan tafel bij wie je een abonnement op een koptelefoon kunt nemen. Iets kapot? Het bedrijf fikst het zonder extra kosten.

In een andere aflevering praten Poolen en Biesheuvel met een ondernemer die bij andere bedrijven bioafval ophaalt en er zeep en oesterzwammen van maakt. Weer een ander maakt iets moois van sinaasappelpulp.
 

Nieuwe businessmodellen

De gesprekken gaan alle kanten op – van financieringsvormen tot nieuwe businessmodellen – en zijn zeker voor andere ondernemers interessant. En voor iedereen die beseft dat we de economie anders moeten inrichten, maar zich afvraagt: hoe dan?Informatie

Goed geld verdienen
podcastserie | gratis
Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via je favoriete podcastapp.
 

 

Over de makers

Daniël Poolen (1985) werkt bij de Rabobank als senior duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een speciale interesse in kunststoffen. Hij heeft een achtergrond in duurzaamheidstechniek en journalistiek en heeft gewerkt bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, en als presentator en journalist voor verschillende televisieprogramma’s over duurzaamheid bij de NPO. Daarnaast schrijft hij een column voor OneWorld magazine.

Sabine Biesheuvel is mede-oprichter en directeur van BlueCity. Ze staat aan het roer van deze circulaire voorbeeldstad en maakt Rotterdam daarmee tot landelijk voorbeeld voor een nieuwe economie. Ze is opgeleid als cultureel antropoloog en heeft een flinke dosis aan ervaring met social impact businesses. Daarnaast is ze voorzitter van de klimaattafel voor consumptie en finalist Rotterdamse zakenvrouw van het jaar.

 

Foto’s: BlueCity

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.