In Nederland heeft meer dan 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak. Hoe hou je die schoon? Daar heeft de Belgische clean-tech startup ART Robotics iets voor bedacht: een schoonmaakservice met een drone die een schoonmaakrobot op de zonnepanelen plaatst.

‘Ik heb zelf zonnepanelen en die zijn inmiddels vrij vuil, maar het handmatig schoonmaken is lastig, tijdsintensief en gevaarlijk’, zegt Nico Vansina, medeoprichter van ART Robotics. ‘De panelen van industriële zonneparken worden automatisch gereinigd door grote robots. Voor zonnepanelen op daken van huizen en kleine bedrijfspanden is dat veel lastiger. Die panelen zijn moeilijk bereikbaar, onderling verschillend en elke installatie heeft een andere vorm.’Flexibel systeem

ART Robotics ontwikkelde een flexibel systeem dat met die variabelen kan omgaan. Helios is een combinatie van een drone met een draaibaar opgehangen platform waar een schoonmaakrobot op staat.

De drone stijgt vanaf de grond op, detecteert vanuit de lucht de zonnepanelen en landt daar voorzichtig op waarbij het platform kantelt parallel aan de panelen. De schoonmaakrobot rijdt vervolgens de installatie op en maakt deze autonoom schoon met een nauwkeurige positiebepaling en randdetectie. Na afloop stuurt de robot een signaal naar de drone om te worden opgehaald.


Crowdfunding

‘Belangrijke technische uitdagingen waren het landen op een hellend vlak en de schoonmaakrobot daar veilig op laten werken. De robot functioneert op verschillende soorten en vormen installaties en kan tussen de panelen wisselen. Dit hebben we getest met ons eerste prototype en willen we het komende jaar verder doorontwikkelen en optimaliseren.’

ART Robotics probeert hiervoor via crowdfunding een eerste investering op te halen en interesse te wekken. Het idee is om Helios via partners als schoonmaak service te gaan verkopen. Dan komt een schoonmaakbedrijf om de zoveel tijd met Helios langs om de panelen te reinigen.

Deze service wordt eerst opgezet in België. Daarna is het de bedoeling om uit te breiden naar andere landen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: ART Robotics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.