De hype van Pokemon GO is voorbij. Het spelletje heeft sinds de start van het nieuwe school- en collegejaar aanzienlijk minder gebruikers dan in de zomer. Toch zijn de gebruikscijfers indrukwekkend.

Eind augustus verloor de app zo'n 15 miljoen vaste gebruikers, volgens website Digital Trends. Dat betekent echter dat er nog steeds 30 miljoen over zijn, wereldwijd. In totaal is het spel 500 miljoen keer gedownload, liet ontwikkelaar Niantic weten op de bijeenkomst van Apple afgelopen woensdag. Dat zijn een heleboel mensen voor een app die regelmatig te kampen heeft met technische problemen. Vlak na de lancering, toen de app in één klap absurd populair werd, hadden de servers met de informatie vaak problemen en was (bijvoorbeeld) inloggen onmogelijk.

In hoeverre dergelijke problemen bij hebben gedragen aan het lagere aantal spelers is moeilijk te zeggen. Voor een groot deel was te verwachten dat na een maand of twee een heleboel mensen genoeg kregen van de nieuwigheid van het spel.

Echte wereld

Wat Pokemon GO zo interessant maakte was echter meer dan de hype of de associatie met een populair spelletje van vroeger. De 'augmented reality' en het feit dat het van je eigen omgeving een speeltuin maakte zorgde voor een ervaring die niemand tot dan toe had gezien. Alle anekdotes over mensen die elkaar helpen, vriendschappen sluiten en samen op pokejacht gaan zijn hartverwarmend en iets dat we niet vaak via apps zagen.

Grootste verschil met andere sociale telefoontoepassingen (Facebook, Snapchat, Tinder, etc) is dat Pokemon mensen in de echte wereld laat ontmoeten. En die echte wereld ombouwt tot iets dat wél de moeite waard is. Plotseling vallen bij Pokéstops dingen op waar je nooit op lette: een standbeeldje naast een gebouw, een plein waarvan je niet wist dat het bestond.

Het spel liet zien dat de 'jeugd van tegenwoordig' helemaal niet lui is of altijd binnen zit. Ninantic onthulde namelijk ook dat de gebruikers gezamelijk de afstand van aarde naar Neptunus liepen, 4,6 miljard kilometer.

bron: succo

Vroeg donker

Dat men nu minder speelt is verre van verrassend. Hypes zijn altijd tijdelijk en de hele dag naar school, college of werk moeten laat weinig tijd en energie over om nog op Pokejacht te gaan. Als het straks vroeger donker wordt zal het nóg minder worden. Maar het idee van Pokemon GO zal beklijven, en laat zien waar het appgebruikende publiek op zit te wachten.

Openingsbeeld: brar_j

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.