Eureka

Door klimaatverandering neemt de kans op hooikoorts toe. Een nieuwe Zwitserse sensor kan pollen en andere deeltjes sneller en nauwkeuriger voorspellen. 
 

Afgelopen lente werd in Zwitserland een recordhoogte aan pollenconcentraties ge­meten. Reden voor onderzoekers van de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) een nieuw meetinstrument te installeren dat meer soorten pollen sneller en nauwkeuriger opspoort.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Verticale laser

Het instrument bestaat uit een verticale laser die deeltjes tot drie kilometer hoogte kan opsporen. Het werkt met een lidarsysteem dat licht detecteert en afstand meet met een gepulseerde uv-laser.

Een ontvangststation vangt het gereflecteerde licht op en maakt een ‘digitale vingerafdruk’ van de pollen in de lucht. Het lidarsysteem is nog in de experimentele fase.


Snelle dataverwerking

Wereldwijd bestaan er vier vergelijkbare systemen. Nieuw aan het systeem in Zwitserland is het grote bereik, de mogelijkheid tot 3D-opnamen en de snelle dataverwerking.

Bij eerdere pollensensoren kon er een week verstrijken tussen dataverzameling en verwerking. 


'Buienradar' voor mensen met hooikoorts

In de toekomst hopen de onderzoekers een soort buienradar voor mensen met hooikoorts te ontwikkelen: een 3D-kaart die realtime de pollenconcentraties in de lucht weergeeft.

Want de hoeveelheid pollen in de lucht fluctueert gedurende de dag enorm. Rond het middaguur worden de hoogste concentraties bereikt op de meetlocatie in Zwitserland.

Dit heeft te maken met de hoge instraling van de zon waardoor de pollenproductie voor bepaalde planten dan maximaal is.


Andere deeltjes in de lucht

Het meetapparaat herkent ook andere deeltjes in de lucht, zoals rook-, stof- en biologische deeltjes. Door al die soorten deeltjes te leren herkennen en te volgen, hopen de onder­zoekers de invloed ervan op de gezondheid, de wolken en het klimaat beter te begrijpen.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Armand Goy 2023/EPFL

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.