Eureka

Het Zweedse elektronicabedrijf Teenage Engineering ontwierp een koor van houten poppen. Het koor zingt bestaand repertoire of dient als instrument om composities mee te maken via een synthesizer.

 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.

 

Het poppenkoor is een vervolg op het allereerste project van het Zweedse bedrijf Teenage Engineering. In 2007 maakten ze een kunstinstallatie van 22 houten, zingende poppen die volgens de makers ‘culturen en karakters van over de hele wereld representeren’. Dit keer bestaat het koor uit slechts acht leden van gepolijst beukenhout.

 

Carlo, Olga en Hatsheput

Een koor zingt met nasale, computerachtige stemmen nummers van barok tot volksmuziek. Elke pop heeft zijn unieke geluid. Zo is er de Italiaanse bariton Carlo, de mezzosopraan Hatsheput uit Egypte en de Russische contra-alt Olga. De draadloze poppen zijn via Bluetooth met elkaar verbonden. Met een lichte aanraking start of pauzeert het koor. Door een pop naar links of rechts te kantelen neemt het volume af of toe.

 

Synthesizer

Daarnaast vormt het koor een accessoire voor de synthesizer OP-1. Hiermee kan de gebruiker met het koor eigen composities maken. OP-1 is een draagbare en toegankelijke synthesizer en het hoofdproduct van Teenage Engineering. Het eerste model van de synthesizer kwam in 2011 op de markt en won verschillende prijzen. Sommigen zullen hem kennen van de clip One (Your name) van de muziekgroep Swedish House Mafia.

 

Uitverkocht

De koorleden kosten 235 euro per stuk. Voor 1880 euro is het koor compleet. De prijs hield fans niet tegen: begin december waren alle houten poppen al uitverkocht.

 

Tekst: Sija van den Beukel

Openingsbeeld: Teenage Engineering

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.