Allseas heeft een film geproduceerd van het weghalen van een compleet boorplatform in de Noordzee. Het was de eerste commerciële opdracht van het hefschip Pioneering Spirit. Welkom in de wereld van golven, staal, hydrauliek en grootsheid.

Voor de Pioneering Spirit was het verwijderen van het Yme-platform eind voor de kust van Noorwegen de commerciële klus die moest bewijzen dat het schip in staat is een platform op zee in zijn geheel weg te halen. De operatie gebeurde eind augustus, zo meldt Allseas. Het bedrijf heeft nu een film van de operatie vrijgegeven.

Het schip, een ontwerp van Allseas ceo Edward Heerema, heeft een U-vormige boeg die om het platform heenvaart, dat platform vervolgens met grijparmen vastpakt en eenmaal losgezaagd in één keer optilt om het vervolgens naar de vaste wal te brengen voor verdere ontmanteling.

Minder werk op zee

Het voordeel van deze aanpak is dat het tijdrovende en daardoor kostbare werk op zee wordt geminimaliseerd. Zonder de Pioneering Spirit moet een platform in delen worden ontmanteld, omdat het anders voor de gebruikelijke kraanschepen te zwaar is.

De operatie met de Pioneering Spirit verliep succesvol. Daarbij was niet de grootte van het Yme-platform het grootste punt van zorg - het platform heeft toch nog een gewicht van 13.400 ton, maar het heen en weer bewegen van platform. ‘We wisten dat Yme tamelijk instabiel was’, aldus een woordvoerder van Allseas.

Het platform is indertijd neergezet door het Schiedamse constructiebedrijf SBM Offshore, maar bij de bouw deden zich allerhande problemen voor waardoor het platform nooit in gebruik is genomen. Het weer weghalen resteerde als enig mogelijke optie.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.