Vandaag is Tim Horeman-Franse verkozen tot Ingenieur van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de Dag van de Ingenieur op Hogeschool Inholland te Delft. Hij ontving de hieraan gekoppelde Prins Friso Ingenieursprijs uit de handen van KIVI-president Martin van Pernis, onder het toeziend oog van prinsessen Beatrix en Mabel.


De jury kent dr.ir.ing. Tim Horeman-Franse de prijs toe, omdat hij ‘een echte ingenieur is, voortgedreven door een duidelijke visie’, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos, directeur van KIVI. ‘Tim heeft de ambitie en het vermogen om zijn innovatieve ideeën om te zetten in daadwerkelijke producten, waarmee hij een stuk van de gezondheidszorg daadwerkelijk verbetert.’


Chirurgische instrumenten

Horeman-Franse heeft onder meer verbeterde chirurgische instrumenten ontworpen voor het opereren in gewrichten. Voor arme gebieden in de wereld maakte hij een tandartsboortje met accu. Zo werd zijn handelsmerk: complexe apparaten demontabel maken én gemakkelijk te reinigen. Horeman-Franse heeft verschillende patenten op zijn naam staan op het gebied van medische technologie.


Jury

‘Zijn werk is een mooie cross-over tussen techniek en zorg, hij verbindt de medische en technische wereld met elkaar. Hij slaagt er daarbij in om in hoog tempo nieuwe kennis om te zetten in nieuwe producten, waar vanuit de markt om gevraagd wordt’, noteerde de jury.

Ook weet hij goed binnen te komen bij chirurgen, die toch deel uitmaken van een wat conservatief wereldje. De jury: ‘Tim heeft aangetoond chirurgen aan zich te kunnen binden om zo zijn producten te verbeteren en af te stemmen op de behoeften van de markt. Naast zijn rol als docent is hij continu bezig jonge ingenieurs te interesseren voor het vakgebied.’

 


Lees ook het profiel van Tim Horeman-Franse in het februarinummer van De Ingenieur (pdf-bestand).


Publieksprijs

De publieksprijs (voor de genomineerde die online de meeste stemmen wist te vergaren), ging naar ir. Laura Klauss. Zij is medeoprichter van Better Future Factory, een bedrijf dat innovatieve oplossingen bedenkt voor een duurzame toekomst. Het ontwerpbureau presenteerde onder meer al een machine voor op festivals, waarmee bezoekers zelf plastic bekertjes kunnen versnipperen. Uit dat plastic maakt Better Future Factory weer filamenten voor in 3D-printers.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.