Privébrowsers, waarin zoekgeschiedenis of zoekopdrachten niet worden opgeslagen, blijken geen anonimiteit te garanderen. Privé-internetgedrag is dankzij een link met social media makkelijk te koppelen aan een individu.

De privébrowser is aanwezig in alle grote browsers: Internet Explorer, Safari, Firefox en Chrome. Volgens schattingen gebruikt een vijfde van alle internetbezoekers die privébrowser wel eens. Onder andere het opzoeken van gezondheidsproblemen of online-winkelen gaat via de privébrowser. Ook gebruikt men de dienst voor het bekijken van pornografie.

De browser is verder handig als je bijvoorbeeld een computer deelt met anderen. Formulierinformatie en zoekgeschiedenis worden meteen na de sessie gewist en zijn vervolgens onvindbaar op de computer. Zo komen andere gebruikers niet achter jouw surfgedrag.


Social Media

Nu blijkt dat adverteerders en overheden relatief eenvoudig iemands identiteit kunnen achterhalen door het browsegedrag, zelfs als dat in privésfeer gebeurt. Onderzoekers van Princeton University ontdekten dat een link tussen bezochte websites en gedeelde links op social media al snel tot een unieke overeenkomst leidt.

Dat betekent dat bedrijven en veiligheidsdiensten browsegedrag kunnen achterhalen, zelfs als men zich daartegen probeert te beschermen. Volgens de onderzoekers heeft iedereen een uniek internetgedrag dat te achterhalen valt dankzij ip-adressen. Door dat profiel (dat, dankzij het privébrowsen, anoniem is) te vergelijken met gedeelde links op sociale media zoals Facebook of Twitter kan zo een naam bij het browserprofiel worden gevonden. Dit speurwerk is te automatiseren, zodat het nauwelijks moeite kost.


Automatisch

Om de identiteit van de privébrowser te achterhalen was wel een redelijke hoeveelheid gedeelde links nodig; mensen die 30 links op twitter deelden konden met 50 procent nauwkeurigheid worden geidentificeerd . Mensen die minder actief zijn op sociale media lopen dus een kleinere kans om 'ontmaskerd' te worden.

Met de ontdekking dat je tijdens het privébrowsen net zo kwetsbaar bent als tijdens een gewone internetsessie, is een stukje van de anonimiteit op internet verloren gegaan. Je indekken tegen onwelkome speurders blijkt toch lastiger dan alleen het aanzetten van een privébrowser.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.