Komende vrijdag gaat de productie van start van de eerste exemplaren van de Tesla Model 3, de ‘betaalbare’ Tesla. Dat meldt Tesla-CEO Elon Musk op Twitter. Voor de auto, die kaal 35.000 dollar (31.000 euro) gaat kosten, hebben zich meer dan 400.000 mensen vooringeschreven.

Musk plaatste zijn Twitterbericht gisteravond laat Silicon Valley-tijd (vanochtend vroeg Nederlandse tijd): ‘Model 3 voldoet nu aan alle wettelijke vereisten voor productie, twee weken voor planning. We verwachten SN1 op vrijdag.’ Waarschijnlijk verwijst Musk hiermee naar ‘serial number 1’, het allereerste exemplaar van een product.

De tweet van Musk levert op internet opgewonden reacties op. Model 3 wordt de eerste redelijk betaalbare wagen van Tesla, dat al eerder furore maakte met twee prijzige modellen: een forse, sportieve wagen, de Model S en een SUV, de Model X. Met de model 3 gaat Tesla de strijd aan met populaire elektrische auto’s als de Nissan Leaf, de BMW i3 en de Renault Zoe.
 

Marktaandeel

Verwacht wordt dat Tesla daarmee het grootste marktaandeel gaat pakken in de categorie elektrische middenklasser, getuige ook het aantal van meer dan 400.000 voorinschrijvingen. Deze mensen hebben allemaal 1.000 dollar vooruitbetaald om op de wachtlijst te komen voor de Tesla Model 3, iets dat zelden voorkomt in de autowereld. Wie nu nog achteraan aansluit, heeft zijn auto waarschijnlijk niet vóór 2019 op de oprit staan.
 

Sober

Waren de eerste twee auto’s van Tesla nog erg luxe, bij de Model 3 krijg je veel minder extra’s om uit te kiezen (zie tabel onderaan) – dat moet ook wel bij zo’n scherpe prijs. Uit eerdere prototypes komt een sober interieur naar voren, zonder dashboard, maar wel met het bekende tablet waar de bestuurder alle informatie aantreft. Verder wordt beknibbeld op de bagageruimte, op het aantal zitplaatsen en op het bereik op één batterijlading. Wat verder de prijs enigszins drukt, is het beperkte aantal varianten van de Model 3 dat verkrijgbaar is: slechts 100 (combinaties van bijvoorbeeld lakkleuren en luxe accessoires). Bij de Model S kun je kiezen uit 1500 verschillende varianten, zo weet de website Electrek.
 

Zonnedak

Het gerucht gaat wel dat de Tesla Model 3 op termijn te bestellen is met een zonnedak. Eerder dit jaar presenteerde Panasonic, een bekende leverancier van Tesla, zo’n dak. Zowel met zijn kromming als met zijn vermogen (180 W) is dat geschikt voor in elektrische auto’s. Een zonnedak is een interessante manier om het bereik van een elektrische auto wat uit te breiden. Toevalligerwijs maakte net afgelopen week de Nederlandse start-up Lightyear zijn plannen bekend voor een zonneauto voor consumenten. Het bedrijf is gestart door oud-leden van Solar Team Eindhoven.
 

Gigafactory

De Tesla Model 3 wordt voor het grootste deel gefabriceerd in Fremont, Californië, nabij San Francisco. De batterijcellen en de accu’s komen uit de nieuwe Gigafactory 1 van Tesla in Nevada (lees: ‘Tesla opent batterijfabriek’). Niet bekend is of op termijn ook in Tilburg de nieuwe Tesla's van de band zullen rollen. Op 28 juli maakt Tesla meer details bekend over de productieplanning van zijn Model 3.
 

In deze tabel staan de verschillen tussen de high-end Model S en de betaalbare Model 3 van Tesla naast elkaar:


Beeldmateriaal Tesla

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.