Op campus Woudestein van de Rotterdamse Erasmus Universiteit rijdt sinds woensdag een bezorgrobot rond. Het gaat in eerste instantie om een proef van een half jaar. 

Robot Rosie (Robot on SIte Erasmus) is gevestigd in het campusfiliaal van supermarktketen SPAR. Studenten en personeel van de universiteit kunnen met een app producten bestellen en afrekenen met een Tikkie.

Een supermarktmedewerker laadt de boodschappen in en Rosie komt die vervolgens volledig autonoom brengen. Met een via de app ontvangen code kunnen de klanten de laadbak van de robot openen en er de boodschappen uit halen.

De bezorgkosten bedragen 2,50 euro, al wordt de dienst in de eerste drie maanden gratis aangeboden. De bezorgtijd zou onder de vijf minuten liggen.  


Samenwerking

De komst van Rosie is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen onder meer de universiteit, de gemeente Rotterdam, SPAR en robotleverancier Dutch Automated Mobility. De robot is gekocht bij Cartken, een Amerikaanse Google-dochter.

Volgens Marijke Weustink, directeur vastgoed op de campus, past de komst van Rosie in het streven van de universiteit naar meer duurzaamheid en innovatie. Voorlopig zal Rosie echter weinig duurzaamheidswinst boeken. De robot rijdt enkel rond op het besloten terrein van de campus. Vanuit de SPAR rijdt de robot naar twee andere plekken: het bibliotheekgebouw en de flat Hatta, waar 372 studenten wonen. Beide liggen op hooguit drie minuten lopen van het supermarktje. 


Camera en lidar

De robot is voorzien van visuele camera's waarmee die 360 graden om zich heen kan kijken. Daarnaast zijn er lidar-sensoren aan boord, zodat de robot voortdurend de omgeving in kaart kan brengen. Doemt er een hindernis op, zoals een voetganger of een geparkeerde fiets, dan kan Rosie zelf een nieuwe route uitstippelen om toch op haar bestemming aan te komen. Regen of wind deren de robot niet.

Voor de zekerheid loopt er de eerste weken wel iemand met de robot mee die met controllers eventueel kan ingrijpen als het toch mis dreigt te gaan.  

De komende maanden worden onder meer gebruikt om te onderzoeken hoe de campusgebruikers op de robot reageren. Studenten van de Erasmus Universiteit voeren dat onderzoek uit. De initiatiefnemers hopen zo meer inzicht te krijgen in de manier waarop bezorgrobots een rol kunnen spelen in het dagelijks leven.

Foto:: Jonathan van Rijn

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.