Een race in Argentinië tussen twee snelle, zelfrijdende auto's eindigde afgelopen weekend in een crash. Bovendien gingen de auto's niet erg hard. Toch is het een bijzondere prestatie te noemen, want de autonome auto's kenden het parcours niet.

De race vond plaats tijdens een Formule E-wedstrijd, waaraan alleen elektrische auto's mee doen. Als extraatje kreeg het publiek de autonome race te zien. Die ging tussen twee zelfrijdende, elektrische wagens van het bedrijf Roborace, dat al een tijd aan deze auto's werkt.

De DevBots, zoals Roborace de wagens noemt, zijn experimentele modellen waarmee het bedrijf volop tests uitvoert. Ook nu was het rondje op het Argentijnse circuit als proef bedoeld. De wagens, die op filmpjes traag van start gaan, kenden het circuit niet en wisten niet precies hoe ze elkaar moesten ontwijken. Met een topsnelheid van 186 km/h ging één van de auto's net wat te fanatiek een bocht in en crashte. De andere wagen voltooide wel het hele rondje.

 

Sensoren

Het zijn de eerste stappen op weg naar een wereld vol autonome raceauto's. Over de hele wereld proberen bedrijven zelfrijdende wagens op autobanen te laten rijden, maar dat blijkt vaak lastig. Er gebeurt zoveel tegelijk dat de sensoren en computers aan boord het nauwelijks bijhouden. Een menselijke bestuurder blijkt regelmatig nog bittere noodzaak, om in te grijpen voordat het echt misgaat.

Roborace gebruikte onbemande auto's en het gevolg daar van werd duidelijk: zonder mens achter het stuur vindt nu nog eerder een ongeluk plaats. Het bedrijf kon er wel om lachen: 'Er zijn tenminste geen bestuurders gewond geraakt', liet het weten op Twitter. Het ongeluk levert vast nuttige informatie op voor de volgende generatie robotauto's.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.