Een klein radarapparaat kan de stethoscoop van de dokter vervangen. De radar ‘hoort’ meer dan het aloude doktersapparaat en kan daardoor bijvoorbeeld hartruis ontdekken, iets waar artsen nu moeite mee hebben. 

De radarstethoscoop komt van de Duitse Friedrich-Alexnader Universität. Een dokter richt de radar naar de borst, het signaal reflecteert op de borstkas van de patiënt en wordt weer opgevangen. Als de borstkas beweegt verschuift de golflengte, en het apparaat geeft dit aan. Zelfs de allerkleinste beweging van een paar micrometer wordt waargenomen.

 

Hartruis

En daarin toont de radar zijn kracht ten opzichte van de gewone stethoscoop, waarbij de arts luistert naar de geluiden van longen en hart. Een radar ‘hoort’ veel meer details. Een slecht functionerende hartklep of een vernauwd bloedvat zijn voor een arts moeilijk te onderscheiden van andere geluiden.

Daarom is het detecteren van hartruis voor artsen vaak een kwestie van intuïtie en ervaring: vrij subjectieve kwaliteiten. De radar ziet de piepkleine verschillen wel, en geeft dus een objectieve meting van de hartgezondheid. Een ander voordeel: met de radar hoeft de arts de patiënt niet aan te raken. Een klein verschil, maar voor mensen die veel pijn hebben kan de behandeling zo net iets minder vervelend zijn.

 

Even betrouwbaar

In een proef met elf mensen kwamen de bevindingen van de radar overeen met die van een digitale stethoscoop en een elektrocardiogram. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de radar in ieder geval betrouwbaar is. Of hij ook echt meer ziet dan een arts is nog niet onderzocht.

Toch kijken de onderzoekers al naar de toekomst: dit apparaat kan de stethoscoop vervangen bij cardiologen. Ook is het handig als patiënten langere tijd thuis gemeten moeten worden: het kastje is draagbaar en registreert alles, terwijl de patiënt gewoon thuiszit. 

Beeld: FAU/Kilin Shi

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.