Automobilisten zien fietsers die de weg kruisen niet altijd goed aankomen. Bouwbedrijf Heijmans heeft er iets op gevonden: BikeScout, een detectiesysteem dat automobilisten bij oversteekplaatsen waarschuwt voor naderende fietsers. Een radar ‘ziet’ de fietsers aankomen en ledverlichting in de weg waarschuwt de automobilist. Volgende week start een pilotproject in Eindhoven.


Fietsers rijden vaak zonder licht en bewegen zich vaak sneller over de weg dan je denkt; helemaal met de opkomst van de elektrische fiets, die gemakkelijk snelheden haalt van 30 km/h. Vooral bij onoverzichtelijke kruispunten duiken fietsers soms ineens op voor je auto, met alle risico's op een aanrijding.

Met BikeScout denkt Heijmans een oplossing te hebben voor gevaarlijke knooppunten. Een radar, zoals die ook in moderne auto’s zit, meet voortdurend waar individuele weggebruikers zijn. Op basis van de snelheid van fietser of scooter kan deze zelfs hun toekomstige positie voorspellen. Wanneer een fietser tegelijk met een automobilist bij een druk kruispunt aankomt, waarschuwt BikeScout de automobilist op tijd met knipperende ledverlichting in het wegdek.


Openbare weg

Heijmans testte het systeem al in een eigen proefopstelling in Rosmalen en vanaf 3 maart doet het dat ook op de openbare weg: bij een drukke rotonde in Eindhoven. Hier zijn onlangs verschillende aanrijdingen geweest.

Om het effect van de BikeScout te meten zijn tijdelijk twee mobiele camera’s op masten geplaatst. Die filmen zes weken lang de verkeerssituatie op de rotonde. Daarna vindt een evaluatie plaats op basis van de camerabeelden en de ervaringen van omwonenden. De gemeente Eindhoven draagt 38 000 euro bij aan het pilotproject.


Beheer en onderhoud

Het BikeScout-systeem hangt aan het internet, zodat de wegbeheerder via een online webapplicatie van Heijmans steeds inzage heeft in de beschikbaarheid van BikeScout en alle verkeersstromen. BikeScout moet dus niet alleen de verkeersveiligheid bevorderen, maar kan ook werken als instrument voor beheer en onderhoud.

Helemaal nieuw is het idee van Heijmans niet, weet vakmagazine Verkeersnet. In Nederland liggen al op enkele tientallen locaties systemen waarbij automobilisten worden gewaarschuwd voor overstekende en naderende fietsers of voetgangers, op basis van infrarooddetectie, videodetectie of radar.


Foto's en illustratie: Heijmans.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.