Het is de studenten van Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) in de afgelopen dagen niet gelukt om hun raket Stratos IV te lanceren. Technische problemen stonden een recordpoging in de weg.

Het doel van project Stratos IV was om het hoogterecord van een door studenten gebouwde raket te verbreken, dat staat op 32 kilometer hoogte.

Het team is daarvoor al zes weken in Zuid-Spanje, en vanaf half oktober waren er steeds launch windows van twee dagen voorzien. Dat zijn geplande periodes waarin, afhankelijk van de weersomstandigheden, de Stratos IV gelanceerd zou kunnen worden.

Tenminste, als de techniek zou meewerken. Dat deed ze echter niet. De studenten kampten met technische problemen van uiteenlopende aard.
 

Weegschaal

Op 16 oktober kwam eerst het bericht dat de weegschaal die de hoeveelheid getankte raketbrandstof moest bepalen, niet goed werkte. ‘Onder deze omstandigheden is dat een no-go’, zei teamleider Willem van Lynden in een persbericht.
 

 

Lekkage

Op 20 oktober deed het team een nieuwe poging, maar gooide een lekkage roet in het eten. Die kwam aan het licht tijdens het vullen met brandstof, één van de laatste stappen voor de lancering. Het behoeft geen betoog dat een raket bij een lekkage niet de lucht in kan.
 

Vularm te vroeg los

22 oktober was het probleem van de lekkage eindelijk opgelost, maar ging er iets anders mis. De arm die de tank met brandstof vulde en daarna los moet gaan, ging te vroeg uit zichzelf los. ‘Hierdoor konden we niet de goede hoeveelheid brandstof in de raket laden’, meldde het team in een persbericht.

Het mankement aan de vularm bleek uiteindelijk funest voor de lanceercampagne. De studenten kregen de haperende arm niet binnen afzienbare tijd gerepareerd en besloten afgelopen zaterdag, 23 oktober, de lancering te schrappen.
 


 

Problemen opgelost onder tijdsdruk

Het team laat weten erg teleurgesteld te zijn, maar ‘we hebben tijdens meerdere lanceermogelijkheden immense problemen opgelost onder tijdsdruk, dat is enorm fantastisch op zich’, aldus teamleider Van Lynden.
 

Reportage

Lees hier de reportage die we maakten van de voorbereidingen in Nederland van de studenten voor project Stratos IV.

 

Openingsfoto Studenten van project Stratos IV nog bezig met de voorbereidingen van de lancering in Spanje. Foto’s DARE

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.