recensie

Wie meer wil weten over de allesbepalende, stuwende kracht in het verhaal van Nederland, kan niet om de recent verschenen Historische wateratlas NL heen.
 

Al sinds mensenheugenis proberen we het land naar onze hand te zetten. Maar zonder het technische vernuft van onze Nederlandse ingenieurs zou de grote rivierdelta waar we nu leven nooit bewoonbaar zijn geweest, betogen auteurs Martin Berendse en Paul Brood in de inleiding van hun Historische wateratlas NL.

De strijd tegen het water is een van de iconische waarden in ons land, maar tegen wie vechten we eigenlijk? Tegen de natuur of tegen onszelf? Om daarin beter inzicht te krijgen, doken Berendse en Brood de archieven in, zoals ze dat ook al deden voor de drie eerdere uitgaven in deze schitterende atlassenserie van uitgeverij WBooks.


Complete puzzel van Nederland als waterland

Waar ‘water’ in de vorige drie delen, over respectievelijk het ontstaan van ons land, steden en streken nog een bijrol speelde, daar klotst het nu werkelijk over de pagina’s. De auteurs hebben de juiste toon gevonden: informatief en lichtvoetig tegelijk; nergens wordt het saai of duf.

Uit de karrenvracht aan informatie die ze in talloze archieven moeten hebben gevonden, pakken ze er steeds net dat ene mooie, veelzeggende detail uit dat iets vertelt over het hele verhaal. In vijf hoofdstukken waarin alles bij elkaar 75 onderwerpen, plekken of gebeurtenissen worden behandeld, leggen ze zo de complete puzzel van Nederland als waterland.


Leesvoer voor waterbeheerders

In een historische atlas staat de geschiedenis centraal, maar dat maakt het boek niet minder actueel en urgent. Onlangs sprak het kabinet het voornemen uit om het water weer leidend te maken bij de inrichting van het land.

Het lijkt daarbij absolute noodzaak dat alle waterbeheerders alvorens tot al te vergaande ingrepen te besluiten, eerst dit boek goed bestuderen. En dat is bepaald geen straf. De prachtige oude kaarten en het andere door de auteurs opgediepte beeldmateriaal maken van het lezen van deze prachtatlas een belevenis van jewelste.   
 

Historische wateratlas NL. De drijvende kracht van Nederland
Martin Berendse en Paul Brood | 224 Blz. | € 39,95


Illustratie boven: Tekening van de Gouwesluis en omgeving, door Jan Daemszoon, 1562, in het huidige Alphen aan de Rijn. Uit het besproken boek. 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.