Met een snelheid van 6 Gbit/s over een afstand van 37 km is een nieuw record voor draadloze dataoverdracht gevestigd. Met het resultaat, dat werd geboekt onderleiding van het Duitse Fraunhofer-Institut werd het bestaande record met een factor tien verbeterd.


De data-overdracht gebeurde in de zogeheten E-band, het gebied van het frequentiespectrum waarop ook satellieten hun gegevens uitwisselen. Daar ligt ook direct het belang van het record, nu de nieuwe generatie satellieten bij hun aardobservatie steeds grotere hoeveelheden data genereren. Het record opent ook de mogelijkheid om afgelegen gebieden op aarde van een grotere bandbreedte te voorzien. De nu bereikte dataoverdracht is bijvoorbeeld goed voor 250 internetaansluitingen met een ADSL-snelheid van 24 Mbit/s.


Speciale zenders

Het record werd behaald door het gebruik van speciaal ontwikkelde zenders en ontvangers voor het frequentiegebied tussen de 71 en 76 GHz, aldus het persbericht 'World record in terrestrial radio transmission' van het Fraunhofer Institut. Om de grote afstand te kunnen overbruggen was een signaal van voldoende vermogen, 1 W, nodig. Dat werd bereikt met een nieuw type gallium-nitride-transistoren. Het signaal werd door een parabolische richtantenne uitgezonden. De ontvanger, die een betrekkelijk zwak signaal moet verwerken, beschikt over ruisarme versterkers die zijn uitgerust met indium-gallium-arsenide-transistoren. De transistoren zijn ontwikkeld door het Fraunhofer-Institut.

De dataoverdracht gebeurde vanaf het 45-verdiepingen tellende universiteitscentrum in Keulen naar het 37 km verder gelegen het Ruimte Observatiecentrum van Fraunhofer in het dorp Wachtberg. Het project is een samenwerking tussen het Fraunhofer-Institut für Angewandte Festkörperphysik, de Universität Stuttgart, het Karlsruher Institut für Technologie en het bedrijf Radiometer Physics.

Openingsfoto: de zender met de parabolische richtantenne. Foto Photo Jörg Eisenbeis, KIT

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.