De prijs voor zonne-energie heeft een diepterecord bereikt.  Voor de bouw van een zonnepark in Dubai is een stroomprijs van 3 dollarcent per kWh geboden. De centrale zal daarmee in het zonrijke land stroom leveren voor een bedrag dat veel lager ligt dan dat van centrales op fossiele brandstoffen.

De nieuwe cijfers werden op 2 mei bekend gemaakt door de Dubai Electricity and Water Authority, de instantie die de tender voor het in totaal 800 MW producerende zonnepark uitschreef. Bij de bieding ging het om de derde fase van het park dat bestaat uit een grote verzameling zonnepanelen.


Arabisch bod

Het lage bod komt van een consortium van de ontwikkelaar van Masdar City in Abu Dhabi en de Spaanse ontwikkelaar van zonneparken FRV (Fotowatio Renewable Ventures), die sinds 2015 in handen is van de Saoedische Abdul Latif Jameel group.

Dit Arabische onderonsje kon dit lage bod doen door gunstige rentetarieven voor het benodigde investeringskapitaal, zo vermoeden ingewijden. Die zouden lager liggen dan bij de commerciële banken waar de andere bieders een beroep op moeten doen.


Gunstige financiering

Bij de bouw van een zonnepark liggen de investeringskosten vrijwel volledig bij het begin. De kosten worden later terugverdiend, wanneer het park eenmaal produceert en de stroom kan verkopen. Lagere kapitaalkosten maken daarom een groot verschil.

De biedingen van andere partijen hadden weliswaar prijzen die minstens een vijfde hoger lagen, maar waren nog steeds laag in verhoudingen tot de kosten van andere zonneparken. De prijzen van de andere bieders varieerden van 3,69 dollarcent per kWh tot 4,48 dollarcent.


Bouwkosten

Het bod voor de derde fase van het Sheikh Maktoum Solar Park (pdf) was de helft lager dan het laagste bod in de tweede fase. Volgens waarnemers schept de extreem lage prijs wellicht te veel verwachtingen over tarieven voor zonneparken die nu elders in de planning staan: de Dubai-prijs is waarschijnlijk een uitzondering. Maar de trend dat ook deze vorm van duurzame energie-opwekking sterk in prijs daalt blijft overeind. Die daling komt vooral door lagere kosten voor componenten, een efficiënter ontwerp van  de centrale en lagere bouwkosten.  De zonnepanelen beschikken over een zogeheten  single tracking axis, waarbij het paneel om een as kan draaien en zo de zon volgt. Dat maakt de opbrengst 15 % hoger dan bij vaste montage.


Kolenstroom is duurder

Het tarief waarvoor Dubai vorig jaar oktober de bouw van de nieuwe Hassyan kolencentrale vergunde was 5,18 dollarcent per kWh. Gasgestookte centrales aldaar hebben een nog hoger tarief.

Het Sheikh Maktoum Solar Park is onderdeel van een ambitieus plan van Dubai. In 2012 lanceerde het kleine Arabische land het plan om  5 GW aan zonnecentrales te bouwen voor 2025. 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.