De lancering van de gerecycle Falcon 9-raket, afgelopen nacht in Cape Canaveral, Florida, verliep succesvol. De satelliet aan boord kwam heelhuids in een baan rond de aarde, en de gercyclde raket keerde heelhuids terug op aarde.

Daarmee heeft ruimtevaartbedrijf SpaceX een primeur: nooit eerder werd een raket voor de tweede keer gelanceerd. Deze Falcon 9 ging een jaar geleden voor het eerst de ruimte in, werd succesvol teruggehaald naar aarde (een techniek waar zowel SpaceX als Blue Origin, een ander ruimtebedrijf, jaren aan werkten) en is sindsdien opgelapt. De motor in de raket was echter dezelfde als een jaar geleden (lees: 'Spacex lanceert recycle raket')

 

De raket tijdens lancering. Credit: Steve Jurvetson (@dfjsteve), via Twitter


Hoewel de kosten van deze lancering onduidelijk zijn, belooft hergebruik ruimtevaart aanzienlijk goedkoper te maken. Een kostenbesparing van 30 % is volgens SpaceX-president Gwynne Shotwell realistisch haalbaar dankzij hergebruik. De klant voor de lancering van afgelopen nacht, het Luxemburgse satellietbedrijf SES, kreeg naar verluid korting op hun vlucht vanwege het risico van hergebruikte raketten.

De zorgen over eventueel falen lijken voorlopig onterecht. Een jaar voorbereidings gaf de ingenieurs van SpaceX alle tijd om elk detail van de gebruikte raket minitieus te controleren en eventueel aan te passen. In de toekomst moet het aanzienlijk sneller gaan; de hyperoptimistische SpaceX-CEO Elon Musk wil een omlooptijd van 24 uur gaan halen voor raketten. Eerder zei hij al dat de raketten, of onderdelen ervan, tientallen of zelfs honderden vluchten aan moeten kunnen.

 

Beeld: SpaceX

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.