Door een klein aluminium muurtje, bijvoorbeeld een frisdrankblikje, achter je router te zetten kun je de wifisterkte in je huis aanzienlijk verbeteren. Britse onderzoekers perfectioneerden deze 'blikjesversterking' en presenteren de resultaten vandaag in Delft.

De ontdekking kan helpen om een wifi-verbinding ook op lastig bereikbare plekken zoals een zolder of een vergelegen kamer te krijgen. Nu is dat vaak lastig; de straling wordt geblokkeerd door beton, buizen of objecten die storingen veroorzaken.

 

Blikje

Het blijkt echter dat een simpel opengeknipt aluminium blikje al genoeg is om de wifi-verbinding veel robuuster te maken. Zet hem achter de router en alle straling wordt teruggekaatst. Aangezien routers doorgaans niet midden in het huis staan, maar tegen een (buiten)muur aan, helpt het om de straling die normaal naar buiten straalt op te vangen en terug te kaatsen.

De onderzoekers van het Britse Darthmouth College gingen echter een stap verder. Ze berekenden heel precies welke invloed verschillende woningvormen hebben op de straling. Aan de hand daarvan bouwden ze voor elke situatie een op maat gemaakte reflector. Al die kennis stopten ze in een programma, dat nu in principe voor elk huis de perfecte wifi-versterker maakt.

 

 

6 decibel

De eerste resultaten van het onderzoek, dat de onderzoekers vandaag presenteren op conferentie BuildSys 2017 in Delft, zijn veelbelovend. Het signaal werd met 6 dB versterkt. Aangezien een 'goede' verbinding een sterkte van boven de 40 dB heeft, kan de reflector net het verschil maken tussen goed internet en geen bereik.

Daarnaast kan de reflector er voor zorgen dat een wifisignaal niet op ongewenste plekken komt. Als je in een flat woont wil je bijvoorbeeld niet dat onder- of bovenburen in kunnen breken op je netwerk. Door de reflector tactisch te plaatsen kan de wifisterkte ook met 10 dB verminderd worden.

De kosten voor de op maat gemaakte, 3D-geprinte reflector zijn slechts 35 dollar. Daarnaast moet je je huis laten doormeten en analyseren door het computerprogramma. Na 23 minuten rekenen rolt er dan een wifi-plan uit, waarna je je nooit meer zorgen hoeft te maken dat je op zolder niet kan internetten.

Beeld: Sean MacEntee
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.