Eureka

De rugzak RiutBag X35 is niet alleen moeilijk te openen door kwaadwillenden, hij is ook groter of kleiner te maken met origami-achtige vouwtechnieken.

De Britse designer Sarah Giblin ontwierp enkele jaren geleden een rugzak die diefstalproof is. Tenminste, als je hem draagt: alle ritsluitingen zitten aan de rugzijde van de rugzak, zodat het erg lastig is er eentje sneaky te openen.

Na enkele jaren van puzzelen en brainstormen komt ze nu met een follow-up: een rugzak die niet alleen diefstalproof is, maar ook in een paar stappen kleiner te maken is – of juist groter. Met dit model zou je zowel naar je werk kunnen als reizen, zo is het idee.
 

Riutbeg X35

25 liter kwijt

De zogeheten RiutBag X35 telt in zijn volle omvang zo’n 35 liter, een volume waarin een reiziger inderdaad aardig wat kan wegstouwen. Door nu onder meer de bovenkant wat naar binnen te vouwen, een vouwmethode die volgens Giblin is geïnspireerd op origami, raak je zomaar 25 liter kwijt – waarmee het een rugzak wordt voor de laptopdragende forens.

Hoe het vouwen precies in zijn werk gaat, is via de eerste vrijgegeven video’s lastig te ontwarren. Wel is duidelijk dat het niet meer dan een tiental seconden in beslag neemt.
 

Buideltje

Als klap op de vuurpijl maakte Giblin ook nog de opvouwbare RiutBag Crush, een rugzakje voor standswandelingen en festivals van 13 liter. De manier van vouwen ziet er ingenieus uit, het resultaat evenzeer: er resteert een soort buideltje, waarin eventueel nog wat spulletjes zijn te stoppen. Dit zou dan passen in een van de vakjes van het X35-model.

De RiutBag-serie wist via Kickstarter meer dan 90.000 pond (ruim 100.000 euro) binnen te halen. De RiutBag is nu te bestellen voor 159 pond (176 euro).
 

Tekst: Jeroen Akkerman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.