Eureka

Een Britse ontwerpstudio en een Chinese startup brengen een repareerbaar matras op de markt dat bovendien in losse onder­delen is te vervoeren.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Wanneer een matrasveer stuk gaat, is deze meestal niet zelf te herstellen. Vaak wordt een matras dan weggegooid, in Nederland zijn dat er zo’n 1,7 miljoen per jaar. De Britse ontwerpstudio Layer en de Chinese startup Mazzu ontwierpen daarom een demonteerbaar matras waarbij de gebruiker de pocketveren zelf in elkaar kan klikken en deze kan vervangen wanneer er een stuk is.


Zelf hardheid matras instellen

Ook kan de gebruiker zo zelf de hardheid van het matras heel precies bepalen door verschillende veren te gebruiken: zacht, middelhard en hard. De pocketveren zitten tussen een bodem en een topper ingeklemd, maar blijven zichtbaar aan de zijkant van het matras. 

Het matras is bovendien makkelijker schoon te maken en te vervoeren. De losse veren kunnen voor vervoer worden gecomprimeerd tot één vijfde van hun oorspronkelijke formaat. 


Niet belastend voor milieu

Het Mazzu-matras is gemaakt van textiel, wol, plastic en staal. Lijm en schuim van polyurethaan, dat veel wordt gebruikt in matrassen, maar belastend is voor het milieu, komen er niet in voor.

De prijs van het matras gaat gelijk op met andere duurzame matrassen die al op de markt zijn: een tweepersoonsmatras kost vijftien­honderd euro.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Mazzu

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.