Een luxe resort op de Malediven moet zelfvoorzienend worden dankzij energie uit de oceaan. Het Franse Bardot Ocean tekende een contract om dit te bewerkstelligen.

Het is het eerste commerciële project dat gebruik maakt van zogenoemde ocean thermal energy conversion (OTEC) om energie op te wekken. OTEC is een idee dat al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw bestaat maar nooit populair werd. Sinds 2010 werken verschillende bedrijven en universiteiten aan een wederopstanding van de techniek, met verschillende proefinstallaties in de tropische oceanen.

OTEC werkt vooral in warme gebieden omdat het temperatuurverschil tussen het wateroppervlak (rond de 25 °C) en het water op een kilometer diepte (4 °C) groot is. Het warme water gaat via een warmtewisselaar langs een vloeistof (vaak is dat ammoniak) die daardoor verdampt. Het verdampte vocht drijft via een rankine-proces een turbine aan, waarbij de warmte omgezet wordt in mechanische energie. Vervolgens stroomt het ammoniak naar een tweede warmtewisselaar waar koud water doorheen stroomt. Zo condenseert het ammoniak, waarna het klaar is voor hergebruik in de eerste wisselaar.
 

Uitleg van de werking van OTEC. Bron: Bluerise


Constante energie

Groot voordeel van OTEC als duurzame energiebron is de consistentie. De temperatuur van de oceaan flutueert nauwelijks, waardoor het constant energie levert. Dit in tegenstelling tot wind of zon, waar de energieopbrengst fluctueert als gevolg van windsnelheden of de dag-nacht-cyclus. Nadeel is dat het oppompen van nuttige hoeveelheden water een flinke installatie, waaronder grote pijpen vereist. Dat maakt ook de opstartkosten voor OTEC hoog, omdat een pijpleiding vanaf 1 km diepte niet goedkoop is. Ondertussen durven investeerders of banken vaak geen grote projecten aan omdat de techniek onbekend is. Remi Blokker, CEO van het Nederlandse OTEC-bedrijf Bluerise, weet dat de opkomst van dit soort projecten lastig is. 'Oceaanenergie werkt vooral voor tropische eilanden, en die hebben vaak weinig geld voorhanden voor dergelijke projecten. Aan de andere kant vinden wij toch investeerders die veel interesse hebben, hoewel ze gerede zorgen hebben over de techniek.'

Om projecten aantrekkelijker te maken combineren projecten OTEC vaak met een andere techniek: waterkoeling. Het koude water kan namelijk ook worden gebruikt om fiks te besparen op airconditioning, een grote kostenpost in warme gebieden. Bluerise werkt inmiddels al een paar jaar aan een installatie bij het vliegveld van Curacao, en daar combineert het bedrijf de energiewinning met de waterairco om het geheel aantrekkelijker te maken voor investeerders. Het bedrijf is met hen en de lokale overheid in gesprek om een project te beginnen. Ook Bardot Ocean combineert stroomwinning uit de oceaan met een bekendere en goedkopere techniek van waterkoeling voor het resort.

50 MW

Het resort bij de Malediven krijgt een OTEC-installatie met een vermogen van een paar honderd kW . Dat is groter dan elke proefinstallatie die er nu al draait. 'Het is belangrijk om een kritische grens aan vermogen te bereiken. Als er eenmaal een totaal van 50 MW aan OTEC in de oceanen draait, kun je laten zien dat de techniek rendabel en nuttig is', denkt Blokker. Het zal nog wel even duren voor die grens van 50 MW wordt bereikt, al zijn er wel al over de hele wereld plannen voor installaties van meerdere MW's.

Tot die tijd is het Malediven-project de eerste installatie waarvoor nu een contract is getekend. Bardot gaat van start met de bouw en en hoopt in 2018 klaar te zijn. Dan zal het resort, dat ruimte biedt aan 300 toeristen, al zijn energie halen uit oceaan-energie, zowel via de koudwaterairco als de OTEC.

Openingsfoto: ruledis21, Pixabay

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.