Geluidscamera tegen agressie op straat
 

Talrijke adviezen om een grote slag te slaan bij de automotive industrie sloeg dr. ir. Rick Scholte in de wind toen hij na zijn promotie de technologie in handen had om geluid nauwkeurig en snel in beeld te brengen. Hij koos voor een fair use agreement voor zijn Sorama CAM, een geluidscamera waarmee producenten de oorzaak van geluidsoverlast bij hun producten kunnen traceren. Daardoor is die ook voor kleine bedrijven betaalbaar.

‘Als je niet alleen auto’s en vliegtuigen, maar ook afzuigkappen en generatoren geluidsarm kunt krijgen, is het effect van onze tool veel breder’, legt Scholte uit. ‘Het is mijn missie om een flinke hap te nemen uit de dagelijkse geluidsvervuiling.’

De Sorama CAM bevat 1024 minimicrofoons die geluid opvangen, waarna de signalen worden verwerkt tot een driedimensionaal beeld. Voor het lichtfestival Glow gebruikte Scholte dit principe voor een interactief kunstwerk, waarbij hij samenwerkte met het Intelligent Lighting Institute van de TU Eindhoven. Bezoekers konden in een donkere ruimte lichtpatronen genereren door geluid te maken. Het kunstwerk leidde tot een nieuwe toepassing van de technologie: de Smart City Listener. Daarbij worden de geluidscamera’s geïntegreerd in straatverlichting.

Met het systeem is geluidsvervuiling door individuele cafés of voertuigen snel en nauwkeurig vast te stellen. Dit vergemakkelijkt de hand­having van de milieuwetgeving. Met behulp van extra software om geluid te classificeren, is de tool bovendien inzetbaar om bijvoorbeeld agressie te herkennen. Op die manier kan de politie bij conflicten snel ter plaatse zijn. Omdat het geluid niet is na te luisteren, is deze methode minder privacygevoelig dan beeldregistratie door videocamera’s.


Vliegwijze van vogels

De Sorama CAM is populair bij bedrijven over de hele wereld. Ook voor de Smart City Listener tonen verschillende landen volgens Scholte interesse. Ondertussen blijft hij samenwerken met allerlei universiteiten om nieuwe mogelijkheden van zijn technologie te onderzoeken. Zo werkt hij met de Stanford University aan een project om de vliegwijze van vogels te bestuderen aan de hand van geluid. ‘Ik ben ondernemer, maar er schuilt in mij ook altijd nog een onderzoeker’, zegt hij. ‘Dus als we interessante projecten voorbij zien komen, wil ik graag een bijdrage leveren.’

Dr.ir. Rick Scholte (1979) studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie aan de TU Eindhoven richtte hij het bedrijf Sorama Sound Imaging op, waarvan hij momenteel directeur is. Zijn gepatenteerde methode om geluid driedimensionaal in beeld te brengen, helpt bij het verminderen van geluidsoverlast door industriële producten. Daarnaast is de methode in te zetten tegen agressie en criminaliteit in de gebouwde omgeving.

 


 

Drie kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs van 2017 zijn finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Wilt u meestemmen voor de publiekswinnaar? Breng uw stem uit op de KIVI-stempagina.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.