Een robot heeft met succes een Cessna Caravan sportvliegtuigje bestuurd. Dat gebeurde onder auspiciën van het Amerikaanse defensieprogramma DARPA.

Een Cessna Caravan.

Het Amerikaanse onderzoeksprogramma van het Ministerie van Defensie (Defense Advanced Research Projects Agency) ontwikkelt de robot om zo piloten bij te staan of te vervangen in kleinere vliegtuigen die niet zijn uitgerust met een automatische piloot, waarmee de grotere passagierstoestellen wel zijn uitgerust. Het idee achter het Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS) is dat de robot voor elk type toestel kan worden getraind.

Toekomstbeeld van de robotpiloot.

De robot bestaat vooral uit twee armen, net zoals de piloot met zijn armen het toestel bestuurt. De robot zou in staat moeten zijn om luchtmissies compleet uit te voeren, waarbij de piloot de rol krijgt van supervisor en zich kan concentreren op zaken als het weer of potentiële gevaren die samenhangen met de missie.  

Bij de vlucht met de Cessna was ook een piloot aanwezig, de test bestond uit basishandelingen als opstijgen, een route vliegen en weer landen. De volgende stap is dat de robot een Bell UH-1 helikopter gaat besturen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.