Boston Dynamics is weer een stap verder met de ontwikkeling van een robot die beweegt als een mens. De nieuwste versie loopt als een freerunner op een voor de eenvoudige sterveling nauwelijks te nemen parcours.

De robot kan rennen, over een boomstam springen en 40 cm hoge traptreden oplopen. Atlas, zoals de robot heet, is 1,5 m lang, 75 kg zwaar en heeft in totaal 28 gewrichten die hydraulisch worden bekrachtigd. De robot oriënteert zich met behulp van camera's, de bewegingen worden gestuurd vanuit het controlesysteem. Eerder vertoonde deze robot al andere kunsten, zoals een salto achterover en zijn balans hervinden wanneer hij omver werd geduwd.
 


Boston Dynamics, een spinoff van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), begon met de ontwikkeling van een draagrobot voor het Amerikaanse leger. Deze Big Dog had het uiterlijk van een viervoetige hond, maar het project werd uiteindelijk een flop, onder meer omdat de robot te veel geluid produceerde.
 


Andere robottypen die het bedrijf ontwikkelde waren onder meer de Cheetah en Spot Mini. Het bedrijf is van plan die laatste volgend jaar op de markt te brengen voor bedrijven die een mechanische viervoeter nodig hebben op plaatsen waar wielen niet geschikt zijn.

Boston Dynamics werd in 2013 door Google gekocht en vier jaar later overgenomen door de Japanse Softbank Group.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.