Eureka

Hoe houd je als boer je gewassen goed in de gaten? De Franse startup Meropy ontwikkelde daarvoor de compacte robot SentiV die autonoom twintig hectare grond per dag kan inspecteren.

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Voordat de robot aan het werk kan, moet het werkveld via het bijbehorende computer­programma in een satellietfoto worden gemarkeerd. Als de SentiV vervolgens in dat veld wordt neergezet, bepaalt hij zijn locatie via het ingebouwde
Global Navigation Satellite System.

De robot rijdt vervolgens autonoom door het veld heen en weer en inspecteert de gewassen.

Robot met spaakwielen

De SentiV heeft twee wielen waar de behuizing met de elektronica tussenin hangt. De wielen hebben geen loopvlak, maar bestaat enkel uit spaken met op het uiteinde een voetje om het gewicht te verdelen.

Zo kan de robot makkelijker snelheid maken en over oneffen terrein rijden. Bovendien is de kans op beschadigingen aan de gewassen kleiner. De robot weegt ongeveer vijftien kilogram.
 

Ingebouwde camera's

De SentiV is uitgerust met twee ingebouwde camera’s van twaalf megapixels. De ene camera kijkt van bovenaf neer op de gewassen en de tweede kijkt van onderaf op de bladeren. De camerahoogte is aan te passen door wielen met kortere of langere spaken te monteren.

De camerabeelden worden in near-realtime verwerkt door algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie. Die kunnen volgens Meropy de aanwezigheid van onkruid, ziekten en schade door ongedierte detecteren en lokaliseren.


Inspecties

Ook waarschuwt de robot wanneer de gewassen meer water of mest nodig hebben. Door de robot regelmatig inspecties te laten uitvoeren, blijft de boer op de hoogte van de groeistadia van de gewassen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Meropy

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.