Onderzoekers in de VS en Israël hebben de Tega ontwikkeld, een roodharige robot die de jongste leerlingen op een basisschool helpt Spaanse woordjes te leren. Sociale interactie staat daarbij voorop.

Het Amerikaanse MIT Media Lab en het Curiosity Lab van de Universiteit van Tel Aviv hebben twee jaar aan de robot gewerkt. Het pluizige, roodharige knuffelmonster Tega is speciaal ontworpen voor het aangaan van sociale interactie met 3- tot 5-jarige kinderen.

Coach

Een proef bestond uit het leren van Spaanse woordjes. 34 Engelstalige kinderen werkten acht weken samen met Tega, in sessies van een kwartier. De lesmodule draaide op een tablet, waarbij de kinderen zelf hun digitale ‘taalmeester’ konden kiezen, meestal werd dat een toekan. Robot Tega heeft hierbij vooral de functie van coach en maatje, die de kinderen ondersteunt en aanmoedigt. Hij geeft verbale instructies, hints, en geeft aan wanneer het handig is om iets op de tablet te doen.

De sociale vaardigheden van de robot zijn daarbij doorslaggevend. Met behulp van een camera is hij in staat de stemming van de kinderen te herkennen en daarop te reageren. Tega doet dat door zijn bewegingen met hoofd en romp, het gebruik van zijn ogen en het maken van geluidjes. Hoe dat gaat is goed te zien op de video hieronder van de bètaversie.
 


Uit de proef blijkt dat de kinderen inderdaad Spaanse woordjes leren, overigens niet per se beter of minder dan van een onderwijzer. De onderzoekers zijn vooral tevreden over de wijze waarop de kinderen de omgang met de robot als positief ervaren en dat er daadwerkelijk sprake is van interactie (download hier hun paper). De makers hebben Tega zo geprogrammeerd dat hij kan leren van de interactie met de kinderen, en op die manier zijn onderwijsvaardigheid kan verbeteren.

Gezichtsherkenning

Het complete platform bestaat uit een robot die draait op een Android-processor, gezichtsherkenningssoftware die draait op een smartphone en een tablet met de taalinstructie-app, die ook communiceert met de robot. De robot kan zijn hoofd op en neer bewegen en zijn romp draaien en buigen. De ogen worden weergegeven op een display. De robot beschikt zelf over een breedbeeldcamera om zijn omgeving te verkennen en gebruikt de camera van de smartphone voor de gezichtsherkenning. De robot heeft de omvang van een teddybeer en kan zes uur op de lading van zijn batterij functioneren.

De makers zien de robot als een aanvulling op de onderwijzer. Hij is vooral geschikt voor lesactiviteiten die individuele begeleiding van de leerling behoeven. Er zijn weliswaar allerhande voor jonge kinderen geschikte taalapps, maar die missen de sociale interactie, waardoor die in de praktijk veel minder effectief blijken. De robot kan zich ook aanpassen aan de vaardigheden en het karakter van het kind waar hij mee bezig is.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.