eureka

Wereldwijd werden grote gebieden afgelopen jaar geteisterd en verzwolgen door zware bosbranden. Brandweermannen liepen in de vuurzee groot gevaar en moesten zwaar materieel meezeulen door onherbergzaam gebied. Milrem Robotics uit Estland en het bedrijf InnoVfoam uit Oudkarspel hebben een onbemand rupsvoertuig ontwikkeld dat de brandweer in extreem gevaarlijke situaties kan assisteren.

Het Multiscope Rescue System is gebaseerd op het Unmanned Ground Vehicle (UGV) van Milrem Robotics, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor militaire toepassingen. Dit diesel-elektrisch-hybride voertuig heeft twee rupsbanden en een grote bodemvrijheid om over ruw terrein te kunnen rijden.

Het voertuig haalt een topsnelheid van 25 kilometer per uur en heeft een maximaal draagvermogen van 1200 kilogram voor zwaar materieel of watertanks. Het voertuig wordt op afstand bediend.


Samen met drones

Voorop het voertuig zitten twee, elektrisch gestuurde blusmonitoren van InnoVfoam. Deze kunnen nauwkeurig horizontaal en verticaal worden versteld en per minuut twee- tot twintigduizend liter water of schuim op een brandhaard spuiten. Achterop het voertuig zitten vier brandslangaansluitingen om voldoende bluswater aan te voeren. Sprinklers op de voorkant zorgen voor koeling en bescherming van het voertuig en de apparatuur tegen extreme hitte.

Het Multiscope Rescue System kan voor verschillende situaties worden ingezet. Bijvoorbeeld voor een brand op een fabrieksterrein waar sprake kan zijn van giftige stoffen en explosie-of instortingsgevaar. In combinatie met drones kan het voertuig de situatie verkennen en bluswerkzaamheden uitvoeren. Voor branden op afgelegen plekken, zoals bosbranden, kan het voertuig per parachute vanuit de lucht worden gedropt.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Milrem Robotics

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.