Studenten van de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben een tafelvoetbalrobot gebouwd. Op een tafelvoetbaltafel van standaardafmetingen hebben ze aan één kant motoren aangebracht. Via een doorzichtig speelveld houden camera’s in de gaten waar het balletje precies is. De geautomatiseerde tafel heeft nu nog een simpele strategie: de bal veroveren en schieten.


Veel studenten houden van een potje tafelvoetbal. Het spelletje vormt een welkome afleiding van de colleges en de differentiaalvergelijkingen. Aan de EPFL in Zwitserland zagen ze in de voetbaltafel ook een prima onderzoeksproject.


Razendsnel

Masterstudent Léo Sibut werkte daar aan een tafelvoetbaltafel die aan één kant is voorzien van motoren. Lineaire motoren verschuiven de stangen waaraan de plastic spelertjes hangen, en roterende motoren laten de stangen draaien wanneer een speler tegen een bal moet schoppen. De motoren komen uit de maakindustrie en zijn dus razendsnel (versnelling tot 9 g) en tegelijkertijd behoorlijk nauwkeurig: tot op 1 mm.

Centraal staat een systeem van beeldherkenning, met een camera die door de doorzichtige bodem heen het feloranje balletje kan waarnemen. De camera maakt driehonderd beelden per seconde, op basis waarvan de baan van het balletje wordt berekend.


Nauwkeuriger

De automatische voetbaltafel is al een aantal jaar geleden gemaakt door een paar studenten en staat sinds die tijd bij de afdeling Automatic Control Laboratory van EPFL, maar dankzij het werk van Sibut is hij nu nauwkeuriger en sneller dan ooit. De geautomatiseerde tafel gebruikt nu alleen nog maar één simpele strategie: de bal herkennen, tegenhouden en vervolgens wegschieten. ‘Dit is een erg eenvoudige strategie, maar hij werkt verrassend goed’, aldus hoofdonderzoeker dr. Christophe Salzmann van EPFL op de website Phys.org.
 


Schijnbewegingen

In de toekomst moet de tafelvoetbalrobot ook schijnbewegingen kunnen maken en kunnen voorspellen wat de tegenstander gaat doen. Daarvoor hebben studenten al de eerste aanpassingen gemaakt: de stangen van de menselijke speler zijn voorzien van een slim lasersysteem dat de positie meet van de stang – de witte schijven in onderstaande video.

Ook wil Salzmann een tafel aan beide kanten uitrusten met een robot. Op die manier zouden twee robots met elkaar de strijd kunnen aangaan. Studenten zouden dan het verschil moeten maken door een slimme strategie in elke robot in te programmeren.



De Zwitserse tafelvoetbalrobot is niet de eerste ter wereld. Aan de TU Eindhoven hebben ze er ook een gebouwd, getuige dit fragmentje van School TV uit 2014. Maar aan de motoren en aandrijving van deze tafel te zien, zal deze het qua kracht en snelheid afleggen tegen de tafel van de EPFL.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.