EUREKA

Robotarm Obi maakt zelfstandig eten weer mogelijk bij bepaalde patiënten door voedsel van het bord naar de mond te brengen.

Mensen met de spierziektes ALS, MS, een dwarslaesie of de ziekte van Par­kinson kunnen vaak niet meer zelfstandig eten. Zij moeten daarbij worden geholpen, wat zowel in de verpleging als bij thuisverzorging door familie veel tijd kost en waardoor de patiënt een stuk zelfstandigheid en waardigheid moet inleveren.

Het Amerikaanse bedrijf DESiN wil daar verandering in brengen met Obi. Door een robotarm te bedienen die het voedsel vanaf het bord naar hun mond toe brengt, kunnen deze patiënten toch zelfstandig eten.

 

Vier compartimenten

Nadat een hulpverlener een speciaal bord met vier compartimenten heeft ­gevuld, kan ook iemand met nog maar beperkte motoriek de robotarm bedienen.

De interface werkt met slechts twee knoppen: eentje schakelt tussen de vier compartimenten op het bord en de ander selecteert het compartiment, waarna de robotarm het eten oplepelt en naar de mond van de gebruiker beweegt.

De locatie daarvan is vooraf instelbaar door de robotarm handmatig naar de juiste positie toe te bewegen en deze op te slaan. De robotarm is voorzien van sensoren om botsingen tijdens gebruik te voorkomen.

 

Voetpedalen

De bediening van de robot is aan te passen aan de beperkingen en mogelijkheden van de gebruiker. Mensen die hun handen nog wel wat kunnen bewegen, maar te weinig motoriek hebben om zelf een lepel te hanteren, kunnen de drukknoppen gebruiken.

Als alternatief zijn ook voetpedalen te gebruiken. Voor mensen met nog maar heel weinig motoriek zijn gevoelige drukschakelaars in hun hoofdkussen of hoofdsteun in te bouwen, die zijn te bedienen met lichte hoofdbewegingen.

De aanschafprijs van Obi is met 4500 dollar niet goedkoop. DESiN geeft mensen tips en ondersteuning om het benodigde geld in te zamelen via crowdfunding.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.