Eureka

Talloze banen dreigen in de nabije te worden overgenomen door robots. Van het nieuwe robotconcept van het Duitse bedrijf Festo hebben werknemers echter weinig te vrezen. De robotarmen met flexibele grijper zijn ontwikkeld om menselijke arbeiders te ondersteunen bij ­monotone of gevaarlijke werkprocessen.

De robot komt uit de koker van Festo’s Bionic Learning Network, een samenwerkingsverband van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven, en is gebaseerd op principes uit de natuur. Het robotconcept bestaat uit een samenvoeging van het systeem OctopusGripper en een van de twee robotarmen BionicCobot of BionicMotionRobot.


Zachte grijparm

Zoals de naam al aangeeft, is de Octopus­Gripper gemodelleerd op de tentakels van een octopus. De grijparm heeft een zachte opbouw van siliconen. Door pneumatische aansturing kan de tentakel naar binnen toe bewegen en zo objecten vastpakken. Aan de binnenkant van de tentakel liggen twee rijen van zowel passief als actief aangestuurd zuignappen.

Hiermee kan de OctopusGripper een grote ­variëteit aan objecten met verschillende vormen, texturen en hardheden vastpakken. Gemonteerd op het uiteinde van een van de twee robotarmen, de BionicCobot of BionicMotionRobot, kan de OctopusGripper objecten in een bepaalde positie brengen voor de menselijke werknemer.

OctopusGripper met model

Het bewegingspatroon van de Bionic­Cobot lijkt op dat van de menselijke arm. Het heeft zeven draaipunten die worden aangestuurd door bundels pneumatische spieren. Net als bij een echte arm heeft de robotarm ­biceps die de arm doen ­buigen en triceps die hem doen strekken. De bewegingen zijn volgens Festo ­nauwkeurig aan te sturen, van fijne en precieze tot krachtige en dynamische ­bewegingen.


Olifantenslurf

De tweede robotarm, de BionicMotion­Robot, is gebaseerd op de slurf van een olifant gecombineerd met de spier­opbouw van een octopustentakel. In de basis heeft deze flexibele robotarm drie pneumatische slangen die elk met vier kleppen worden bestuurd. Optische ­sensoren over de lengteas van de slurf registeren de positie, vorm en kinetische interactie tussen de drie slangen. Zo kan de robotslurf tegelijk in drie verschillende richtingen buigen en vloeiende be­­­­­­we­gingen maken langs twaalf vrijheids­graden van beweging.

De zachte, flexibele structuur van de ­BionicMotionRobot gecombineerd met de OctopusGripper maakt de robotarm met grijper interessant voor locaties waar mensen en robots samenwerken. ­Daarnaast voorkomen het besturings­systeem en de sensoren dat de robot­armen mensen kunnen verwonden, ­aldus Festo.

Lees ook ons eerdere bericht over deze robotarm: 'Bionische robotarm met octopusgrijper'.


Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.